آموزش برنامه متلب
در جهانی که رو به پیشرفت است، آموزش برنامه متلب مانند دیگر برنامه های کاربردی یک موضوع مهم در عصر ارتباطات و اینترنت است، که می تواند به گسترش و توسعه های کسب و کار تاثیر زیادی داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با برنامه متلب آشنا کرده و نکات کاربردی در مورد نصب و آموزش آن را در این مطلب برای شما به طور کلی و مختصر توضیح دهیم. لطفا با ما همراه باشید.
نرم افزار متلب چیست؟
می توان گفت یکی از کاملترین نرم افزارهای محاسباتی رایانهای است، که برای حل مسائل مهندسی بر مبنای ماتریسها پایه ریزی و اجرا میشود.
این برنامه که توسط شرکت Mothworks تولید و تهیه شده است، دارای زبانی مبتنی بر ماتریس متلبی می باشد.
در واقع بهترین روشی که میتوان ریاضیات محاسباتی را تشریح و بیان نمود، استفاده از نرم افزار متلب می باشد.
مهمترین مزایایی که این نرمافزار دارد، ارائه تصویر واضح و بینشی دقیقتر برای نمایش های گرافیکی، همچنین آنالیز و تجزیه و تحلیل راحت بر روی مجموعه ای از داده ها است.
شما با کمک برنامه متلب می توانید به کتابخانه و منبع گسترده ای از جعبه ابزارهایی از پیش ساخته دسترسی یابید، که سرعت دسترسی تان را به الگوریتم های ضروری افزایش می دهد.
برنامه متلب با دقت زیاد تست شده و طوری طراحی شده که می توان به راحتی و بدون مشکل با آن کار کرد. طوریکه ویژگیها و ابزارهای جدید در این برنامه به سهولت قابل دسترسی و با یکدیگر کار می کند.
از دیگر ویژگی و مزایای نرم افزار متلب همچنین کد آن است که به راحتی با زبان های دیگر ترکیب می شود.
این امر به کاربر این امکان را می بخشد، که برنامه های کاربردی و الگوریتم ها را در وب، شرکت و سیستم های تولیدی مستقر و گسترش دهد.
چگونگی نصب و آموزش برنامه متلب
بسته به اینکه از چه سیستم عاملی برای نصب برنامه متلب استفاده می کنید. ورژن این برنامه نیز به نسبت نسخه های قبلی کمی متفاوت خواهد بود.
بنابراین بهتر است که از به روزترین ورژن آن که به بازار آمده برای نصب استفاده کنید. منوط به اینکه سیستم عامل کامپیوتر بتواند آن را پشتیبانی کند.
جدید ترین نسخه برنامه متلب در حال حاضر ورژن 2021 می باشد، که بسته به ورژن نصبی بر روی سیستم شما فضایی در حدود 15 گیگا بایت را اشغال می کند.
برای نصب برنامه متلب دو مرحله نیاز است. دیگر اینکه قبل از نصب برنامه حتما از قطع کردن اینترنت سیستم خود اطمینان حاصل نمایید.
https://sepante.com/mag/ashkan/%db%8c%d8%a7%d8%af%da%af%db%8c%d8%b1%db%8c-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-c/
مرحله اول آموزش نصب برنامه متلب
برای نصب برنامه متلب شما نیاز دارید تا فایل setup را که در پوشه اصلی در این برنامه قرار دارد را اجرا کنید.
با اجرای فایل setup صفحه ای با دو گزینه در صفحه نمایش داده می شود. گزینه اولی log in with a MathWorks Account است که به آن کاری نداریم.
گزینه دوم Use a file lnstallation key را کلیک می کنید. بعد از آن گزینه Next را برای رفتن به صفحه بعد کلیک نمایید.
در صفحه بعد که به آن صفحه پذیرش لایسنس به هنگام نصب نرم افزار متلب گفته می شود.
یک پیام رادیویی به صورت سوالی می باشد ( Do you accept the terms of the license agreement? که با دو گزینه yes و No برای پاسخ طراحی شده است.
بنابراین برای ادامه نصب و پذیرش برنامه متلب دکمه Yes را انتخاب کرده و بر روی Next کلیک کنید. صفحه بعدی که نمایش داده خواهد شد، دو گزینه دارد که گزینه اولی I have the File installation key for my license می باشد، که برای اینکه فایل نصب شود باید انتخاب کنید.
سپس پسوردی که در فایل های نصبی وجود دارد را در کادر خالی زیر آن وارد نمایید.
کلمه پسورد که به آن سریال نامبر نیز گفته می شود، با توجه به ورژن انتخابی در نسخههای مختلف این برنامه ممکن است با هم فرق داشته باشد.
بنابراین شما می توانید سریال نامبر را در پوشه crack و در فایل های تکستی با نام how یا Readme جستجو و پیدا کنید.
بعد از تایپ رمز یا همان سریال نامبر دکمه Next را که در پایین صفحه و در کنار چند دکمه دیگر قرار دارد، کلیک نمایید. چنانچه رمز درست باشد، دکمه Next فعال می شود. حال با کلیک بر روی این دکمه وارد مرحله بعدی می شوید.
انتخاب مسیر و تولباکسها
در این مرحله باید انتخاب کنید که نرم افزار در کجا نصب شود. یا اینکه می توانید با کلیک کردن بر روی مسیری که به صورت پیش فرض آمده است، نرم افزار را در همان مسیر نصب و اجرا نمایید. بعد از آن بر روی دکمه Next کلیک کنید.
در صفحه بعدی تولباکسهایی از برنامه متلب نمایش داده می شود، که قرار است نصب شوند. بنابراین اگر قصد ندارید تولباکسی نصب نشود، تیک همه آنها را بردارید.
اما در اینجا برای تکمیل کردن مراحل نصب همه تیک ها را می گذاریم تا بماند و بر روی دکمه Next کلیک کنید، تا صفحه بعدی ظاهر شود.
در صفحه بعدی با کلیک بر روی دکمه Install فرآیند نصب نرم افزار شروع می گردد ( فرآیند ممکن است چند دقیقه ای طول بکشد).
همانند مراحل قبل با آمدن صفحه بعدی بر روی دکمه Next کلیک کرده تا فرآیند نصب نرم افزار متلب کامل شود. سپس در مرحله آخر روی دکمه Finish کلیک کنید تا پروسه نصب پایان پذیرد.
به این صورت شما توانسته اید تا نرم افزار متلب را بر روی سیستم خود نصب کنید. اما نیاز است شما برای اجرا و کار با محیط نرم افزار متلب دو کار را انجام دهید که در مرحله دوم به آن اشاره کرده و در مورد آن توضیح می دهیم.
مرحله دوم آموزش برنامه متلب
قبل از اجرای نرم افزار متلب وارد فولدر crack شده و فایل libmwlmgrimpl.dll را در مسیر نصب برنامه متلب قرار دهید. این مسیر به صورت C: \ Program Files \ MATLAB \ R2017a \ bin \ win64 \ matlab_startup_plugins \ lmgrimpl می باشد.
در این مسیر فایلی همنام Iibmwlmgrimpl. dll وجود دارد که باید جایگزین فایلی که ما به آن مسیر داده این شود.
سپس در فولدر crack فایل lincens_2017a.lic را در فولدر license در برنامه متلب خود قرار دهید ( توجه داشته باشید که ورژن انتخابی برنامه متلب شما با توجه به نسخه به روز آن متغیر است، که در این مطلب ورژن 2017 به عنوان مثال فرض شده است).
در آخر نیز مسیر نصب شما باید همان پیش فرض مسیر نصبی باشد که در اینجا به صورت C: \ Program Files \ MATLAB \ R2017a \ licenses می باشد.
https://www.aparat.com/v/E8oCm/%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4_%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA%DB%8C_%D9%86%D8%B1%D9%85_%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%D8%B1_%D9%85%D8%AA%D9%84%D8%A8_%28MATLAB%29_%D9%80_%D9%82%D8%B3%D9%85%D8%AA_%D8%A7%D9%88%D9%84
آموزش انواع نصب برای برنامه متلب
وقتی برنامه نصب متلب در کامپیوتر شما شروع به اجرای برنامه می کند، معمولا یک کد PLP خواهد خواست. این کد در برنامه نصب متلب وجود دارد، که دو رقم اول آن شماره نسخه و بقیه اعداد پنج حرفی است.
این کد در واقع همان سریال نامبرده که در قسمت های قبلی این مطلب برای شما توضیح دادیم می باشد.
همچنین همانطور که گفته شد، برای نصب نرم افزار مسیر و نوع نصب از شما خواسته می شود، که با توجه به توضیحات گفته شده می توانید مسیر و نوع نصب را انتخاب نمایید.
سه نوع نصب برای برنامه متلب وجود دارد:
- فقط برنامه یا product only
- فقط help یا documentation only
- هم برنامه و هم help یا به عبارتی documentation and product
اگر در CD نصب برنامه دوم نصب پرونده های help وجود داشته باشد، پس از اعمال تنظیمات کامپیوتر شروع به نصب برنامه می کند.
لازم به ذکر است که در CD دوم پرونده های help به صورت skip documentation و یا skip CD2 می باشد، که می توانید آن را نصب نکنید.
اما توصیه ما به شما این است که برای تکمیل فرآیند نصب بهتر است CD دوم را نیز نصب کرده، تا با امکانات بیشتری بتوانید از نرم افزار متلب استفاده کنید.
برای نصب برنامه متلب شما نیاز به یک GB تا دو GB فضای ذخیره سازی نیاز دارید، که پیشنهاد می شود برای استفاده از فضای کم نصب نرم افزار متلب را در حالت انتخابی دنبال کرده و برنامه را در درایو ویندوز ذخیره نکنید. همچنین از ابزارهایی که نیاز به ذخیره ندارند، نیز خودداری نمایید.
توصیه دیگر برای استفاده از فضای کم برای ذخیره سازی اینکه چنانچه کامپیوترتان از قدرت و سرعت پایینی برخوردار است. به دلیل آنکه در نسخه های جدیدتر نرم افزار متلب برنامه ها و ابزارهای جدید و بیشتری قرار دارد و در هنگام استفاده از نرم افزار زیاد کاربردی ندارد، می توان از نسخه های قدیمی و پایین تر مانند 6.1 و یا 6.5 و نیز 7 برنامه متلب به دلیل حجم کم برای ذخیره و نصب استفاده نمود.
آموزش پنج پنجره مهم و کاربردی در آموزش برنامه متلب
هنگام راه اندازی برنامه متلب شما با پنج پنجره مهم و کاربردی در این نرم افزار آشنا می شوید، که بسیاری از دستورات در این پنج پنجره اجرا می گردد.
https://sepante.com/mag/sara/%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d8%a8%d8%b1%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87-%d9%86%d9%88%db%8c%d8%b3%db%8c/
1.Command Window
پنجره ای که می توان همه دستورات متلب را به صورت سطری در آن اجرا کرد. به طوریکه وقتی برنامه متلب اجرا شد، علامت « بر روی صفحه ظاهر می شود.
چنانچه این علامت بر روی صفحه ظاهر نشد، یعنی هنوز کامپیوتر آماده اجرای برنامه متلب را ندارد و باید منتظر ماند.
در پنجره Command پیام دستوری خود را در مقابل علامت « نوشته و اینتر بزنید. به عنوان مثال می خواهید پارامتری را تعریف کنید. به این صورت اقدام نمایید.
>>a=3{enter}
بلافاصله بعد از فشار دادن دکمه اینتر پیغامی مبنی بر قرار دادن عدد 3 در a ظاهر می شود، که بعد از آن علامت « دوباره ظاهر شده تا دستور بعدی صادر گردد.
a=
3
>>
>+5{enter}
ans=
8
حال پارامتر حاصله را با یک عدد جمع کنید. خواهید دید که در پاسخ دومین دستور ans=8 چاپ می شود. در صورتی که در اولین دستور a=3 این حاصل چاپ و به دست آمد.
تفاوت دستور اولی با دومی به دلیل عملیات محاسباتی بود که به وجود آمد. طوریکه در دستور اولی پارامتری را تعریف کرده ( a=3 و کامپیوتر پاسخ آن را داد. اما در دستور دومی عمل محاسباتی انجام شد، به این صورت ans=8 که جواب دستور دومی می باشد، و کامپیوتر پاسخ آن را نیز داد ( ans مخفف کلمه answer می باشد).
سه نکته ضروری و قابل تذکر در کار با پنجره cmmand window این موارد می باشند:
- در جاهایی که از کلمه command استفاده می شود در واقع منظور همان پنجره command window است.
- از پنجره command می توان به عنوان یک ماشین حساب هم استفاده کرد.
- برای نوشتن دستورات در این پنجره باید حروف کوچک را فقط به کار ببرید.
2. پنجره command history
برای اینکه بتوانید در پنجره command window بهتر کار کنید و موارد و نتایج حاصله را ذخیره سازی کنید. نیاز به پنجره command history دارید.
در واقع این پنجره تمام دستورات در command window را بایگانی می کند، تا به وقت ضرورت بتوان از آنها استفاده کرد.
3. پنجره Work space
در این پنجره همه ماتریس ها و پارامترهای تعریف شده در آن نگهداری می شود. البته می توانید پارامترهای تعریف شده را نیز ویرایش کنید، که در این صورت پنجره دیگری باز خواهد شد.
برای ویرایش پارامترهای تعریف شده روی هر کدام از پارامترهایی که قصد ویرایش دارید، دوبار دابل کلیک کرده تا پنجره array editor باز شود. سپس می توانید اقدام به ویرایش پارامترها نمایید.
برای اجرا کردن پنجره array editor نیز می توانید از دستور open یا openvar استفاده کنید. البته اگر دستور با نام متغیر وارد شود، در جدول مربوطه متغیر را جای می دهد.
4. پنجره start یا launch pad
این پنجره دسترسی آسان تر را به دموها جعبه ابزارها، راهنما و سایر موارد میسر می کند. در نسخه های بالاتر برنامه متلب ( متلب 7 به بالا) می توانید دکمه start را در سمت چپ و پایین صفحه ببینید که با کلیک بر روی آن می توانید به ابزارها، دموها و غیره که لیست بندی شده اند، دسترسی پیدا کنید.
5- پنجره current directory
چنانچه که برنامه ای در متلب در حال اجرا باشد، به وسیله این پنجره مکان فایلی که برنامه در آن قرار دارد نمایش داده می شود. شاخه ای که همه فایل های موجود در این پنجره را نشان می دهد، به مسیر شاخه Work منتقل می شود، که در مسیر \\matlab7\work قرار دارد.
اگر قصد دارید که پارامتری را ذخیره کنید، باید در این شاخه و این فایل ذخیره نمایید. همچنین هر دستور ورودی و خروجی را نیز می توانید در این فایل اجرا کنید.
پیشنهاد می کنیم برای دسترسی به آموزش های ویدیویی مرتبط با زبان های برنامه نویسی از فروشگاه مجله نوآوری های روز دیدن کنید.
برخی تعاریف و اصطلاحات کلیدی برای آموزش برنامه متلب
در برنامه متلب همه پارامترها را با ماتریس نشان می دهیم، به این صورت که یک عدد [ *] اینگونه نمایش داده می شود.
منظور از اندیس ماتریس آن است که وقتی می خواهیم عدد nام یک ماتریس را پیدا کنیم، آن را آدرس دهی کرده و به دو صورت شماره درایه و اندیس ماتریس ( سطر و ستون) اندیس گذاری می کنیم.
به این شکل NAME (n) که در آن n آدرس هر درایه و name نام پارامتر می باشد.
چنانچه دستورات ارائه شده در مورد دستور و یا تابعی کافی نبود، و یا در هنگام اجرای دستور به مشکلی مواجه شدید، می توانید از دستور help کمک بگیرید، که در پنجره command توضیحات آن آمده است.
یا اجرای دستور help در خود تابع واقع در پنجره command و یا از help خود برنامه متلب برای استفاده از این دستور کمک بگیرید.
دستورهای اجرایی برای استفاده از help به اینگونه نوشته می شوند:
>>help input
یا
>>help*
یا به کمک دستور doc
>>doc input
آشنایی با عملگرها در آموزش برنامه متلب
برخی نشانه ها و نمادها در برنامه متلب با توجه به دستور کاربردی آنها شامل تعاریف و توضیحات زیر می باشند:
[ ] براکت محدود کننده آرایه، به صورتی که هر عدد و یا هر رشته ای که داخل براکت قرار گیرد، به عنوان دریاچه های ماتریس شناخته می گردد.
: کولون: که برای تعیین محدوده در یک آرایه از این عملگر استفاده می شود.
؛ سمیکولون: برای نشان داده نشدن نتیجه دستور به کار می رود.
– + علامت جمع و تفریق: برای دو ماتریس هم مرتبه از علامت جمع و تفریق استفاده می شود. همچنین اگر یک عدد به ماتریسی اضافه و یا کسر شود، آن عدد به تمام درایه های ماتریس اثر می گذارد.
* ضرب ماتریسی: برای کاربرد این عملگر باید دو ماتریس با هم سازگار باشند.
/ تقسیم از چپ به راست: حاصل تقسیم سمت چپی را بر راستی بر می گرداند، که در این صورت نیز ماتریس باید سازگار باشد.
\ تقسیم از راست به چپ: مانند تقسیم از چپ به راست است، اما با این فرق که حاصل تقسیم مقدار راستی بر چپی را بر می گرداند.
^ توان: هر مقداری با توان بر می گردد.
, کوتیشن، ترانهاده ماتریس: یعنی تعویض سطر و ستون هر درایه، که در این حالت ماتریس حول محور اصلی می چرخد.
*. ضرب درایه به درایه: به کار بردن این علامت دو ماتریس هم مرتبه را بر می گرداند.
a.*a همان ماتریس [ 1234] * [ 1234 ] که به صورت درایه به درایه ضرب شده است.
/. \. تقسیم درایه به درایه: مانند ضرب درایه هاست، اما دو عدد تقسیم می شوند.
^. توان درایه به درایه را بر می گرداند.
،. ترانهاده آرایه ( غیر مزدوج ): ارایه هر چیزی اعم از رشته یا کاراکتر و یا عدد و ..را بر می گرداند.
عملگرهایی نظیر > کوچکتر، > بزرگتر، => کوچکتر مساوی، =< بزرگتر مساوی، == مساوی ( برابر )،& و ، | یا هستند که بیشتر در بیان و ترکیب شرط استفاده می شوند.
پارامترهای اولیه:
در برنامه متلب پارامترهای اولیه ای مانند عدد پی و بی نهایت و غیره تعریف شده اند ، که می توان به وسیله مقدار دهی مقدار آنها را تغییر داد. برای برگرداندن آنها به مقدار اولیه نیز کافی است دستور clear را به کار ببرید.
تابع
بیشتر فرامین که در برنامه متلب به کار برده می شود دارای یک m-file می باشد. بدین صورت که برنامه ای برای تابع و دستور مربوطه نوشته شده است.
اما همه توابع از سیستم خاصی پیروی کرده که برای ساختن یک تابع باید کمی متفاوت تر از برنامه معمولی عمل کرد.
پنجره مهم m.file
با اینکه می توان دستورات اجرایی را در پنجره command اجرا و ذخیره کرد، اما برای استفاده بار دوم نیاز به برنامه ای به نام پنجره m.file می باشد.
این پنجره فضایی شبیه note pad دارد، که ابزارهایی کمتر یا بیشتر بسته به کاربرد کاربر در آن قرار گرفته است.
در صورتی که این پنجره از داخل خود برنامه متلب باز شده باشد، می توان برنامه ای که توسط چند ابزار دیگر که درون این پنجره افزوده شده را با نوشتن آن برنامه داخل متلب اجرا کرد. پاسخ این دستور در پنجره command قابل مشاهده خواهد بود.
برای آنکه بتوانید دستور نوشته شده را به وسیله پنجره m.file editor ویرایش و اجرا کنید، بر روی کلید سمت چپ که بر روی نوار ابزار ( شکلی مانند صفحه سفید ) قرار دارد کلیک کنید.
یا اینکه می توانید از منوی file گزینه new و بعد m.file را برای اجرای این برنامه انتخاب کنید.
این برنامه دارای چندین ابزار مهم و حرفه ای و کاربردی می باشد که می توان برای اجرای دستورات و فرامین از آنها استفاده کرد،
ولی به دلیل هم تخصصی بودن و نیز اینکه از حوصله این مطلب خارج است، از توضیحات آنها در اینجا خودداری می نماییم.
ولی شما می توانید با استفاده از فیلمی که دراین مقاله قرار داده شده برای یادگیری و آموزش برنامه متلب در سطح مقدماتی بهره بگیرید.
دوستانی که علاقه مند به آموزش زبان برنامه نویسی برای گسترش انجام محاسبات خود هستند می توانند مطلب آموزش زبان برنامه نویسی را مطالعه نمایند.
https://sepante.com/mag/samane/%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d8%b3%d8%a7%d8%ae%d8%aa-%d8%a8%d8%b1%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87/