آموزش های رایگان
آموزش های رایگان
ممکن است شما هم هنگام رد شدن از خیابان یا عبور از پل عابر پیاده، آگهی آموزش های رایگان را روی در مسجد یا موسسه ای دیده باشید. یا حتی ممکن است وقتی در اینترنت و دنیای مجازی در حال جستجو کردن هستید، آگهی های متعددی در جهت آموزش رایگان برایتان باز شده باشد. بسیاری از افراد امروزه به آموزش دادن به صورت رایگان مشغول هستند و افراد زیادی هم از این آموزش های رایگان استفاده می کنند.
اینکه چه هدفی پشت این آموزش ها است؟چه کسانی از این آموزش ها استفاده می کنند؟چه کسانی آموزش می دهند؟ و… سوالاتی است که در این نوشته سعی داریم تا به آن ها پاسخ دهیم. با ما همراه باشید تا به پاسخ مناسبی برسیم.
در آموزش رایگان، دریافت کننده ی آموزش هیچ هزینه ای پرداخت نمی کند و به صورت رایگان از تمامی خدمات آموزشی برخوردار می شود. برای اطلاعات بیشتر می توانید سایت زیر را ملاحظه کنید.
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_education
آموزش رایگان در دنیا
آموزش و تحصیل در بستر فضای مدرسه در بسیاری از کشور ها رایگان است. در سال ۱۳۱۲ کشور آلمان یکی از اولین کشورهایی بود که دریافت هزینه برای مقطع دبستان را ممنوع کرد. طرح سواد آموزی جهانی در پی این است که هیچ دانش آموزی به علت فقر از تحصیل علم و دانش بازنماند.
بنابراین این هدف را دنبال می کند که مقاطع مختلف تحصیلی به خصوص دبستان در تمام کشورهای دنیا رایگان باشد. کشورهای توسعه یافته زودتر به این هدف رسیده اند. سوئد، فنلاند، ایرلند، آمریکا، انگلیس و … از جمله کشورهایی هستند که آموزش رایگان دارند. البته مدارس ملی و خصوصی هم در این کشورها وجود دارد و دانش آموزان و خانواده های آن ها حق دارند که بین مدارس مختلف، نوع آموزش و عملکرد مدارس، سطح کلی کیفیت و … انتخاب کنند. کشورهای توسعه یافته در تلاش هستند که به این مهم دست پیداکنند. خیلی از کشورها در جهان سوم، آموزش رایگان را شروع کرده اند و به صورت رایگان به دانش آموزان خدمات می دهند.
آموزش رایگان در ایران
در ایران، طبق قانون های اساسی کشور، آموزش مدارس دولتی رایگان است و کسی برای تحصیل نباید هزینه ای بپردازد اما متاسفانه بسیاری از مدارس قانون شکنی می کنند و از دانش آموزان و اولیای آنان هزینه های کلانی دریافت می کنند. مکررا اعلام شده است که در صورت تخلف از این قانون، افراد ممکن است از کار برکنار شوند یا متحمل جریمه های سنگین بشوند اما چون نظارت دقیقی بر کار مدارس وجود ندارد، قانون شکنان به راحتی به کار خود ادامه می دهند و والدین مجبور می شوند تا هزینه ها را پرداخت کنند.
در واقع آموزش رایگان در ایران معمولا به فضایی خارج از محیط مدرسه اطلاق می شود و ربطی به محیط آکادمیک و تحصیلی ندارد. با اینکه این آموزش های رایگان معمولا در بسترهای دیگر اتفاق می افتد، خوشبختانه استقبال از این آموزش ها زیاد است و معمولا افراد زیادی خواهان استفاده از این نوع آموزش ها هستند.
چه کسانی می توانند مدرس آموزش های رایگان باشند؟
اگر شما هم در یک حوزه ی خاص مهارت داشته باشید، شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد. جواب این سوال بسیار ساده است. همه می توانند در حوزه ی آموزش رایگان فعالیت کنند اما یک شرط دارد. این افراد باید به طور صادقانه خودشان را در مقام یک استاد ببینند. اطلاعات ناقص، عدم تسلط کافی روی مبحث، عدم توانایی ارائه و … از جمله عواملی است که نشان می دهد یک فرد برای آموزش خوب است یا خیر. هر فردی اگر بتواند این ایرادات را در وجود خود برطرف کند، می تواند به حوزه ی آموزشی وارد شود. تنها در این صورت، هرکسی که یک مهارت را به خوبی بلد باشد، می تواند به صورت رایگان به دیگران آموزش دهد.
ممکن است کسی در زبان انگلیسی خوب باشد و دیگری در ورزش فوتبال. دیگری نقاش خوبی باشد و فرد دیگری در نویسندگی مهارت داشته باشد. همه ی این افراد می توانند مهارت های خود را به صورت رایگان در اختیار دیگران قرار دهند و خیلی ساده و صریح به آموزش رایگان مهارت خود مشغول شوند. هرچه تسلط افراد بر روی این کار بیشتر باشد، تعداد مخاطبان آموزش های آنان هم افزایش پیدا می کند و بیشتر می شود. ویدیوی زیر آموزشی در حوزه ی ورزش والیبال است که به صورت رایگان در اینترنت منتشر شده است.
https://www.aparat.com/v/86ed4
چه چیزی را آموزش دهیم؟
این سوال همه ی افرادی است که می خواهند آموزش رایگان را شروع کنند. همه علوم و فنون این قابلیت را دارند که آموزش داده شوند. آن فنی که در آن استاد هستید، بهترین گزینه برای آموزش توسط شماست. هر فنی را که به صورت کامل آموزش دهید، قطعا مخاطبان و مشتریان خود را پیدا می کنید و در این راه دیده می شوید. اینکه چه چیزی را آموزش می دهید به شما مربوط می شود ولی اینکه این کار را با چه کیفیتی انجام می دهید می تواند تمام محاسبات اولیه شما را به هم بریزد
مخاطب آموزش های رایگان چه کسانی هستند؟
پیر و جوان، فقیر و ثروتمند، کودک و بزرگ و همه و همه می توانند از آموزش های رایگان استفاده کنند. آموزش های رایگان مورد استفاده ی همه ی طیف ها قرار می گیرد بنابراین این امکان وجود ندارد که بتوانیم آموزش های رایگان را فقط مختص به یک گروه خاص بدانیم. البته باید خاطر نشان کرد که مخاطبان حوزه های مختلف آموزش های رایگان با یکدیگر فرق می کند. بعضی از مهارت ها برای یک گروه خاص جذابیت دارند و یادگیری همان مهارت برای افراد دیگر جذاب نیست.
برای مثال آموزش های رایگان سواد آموزی برای گروه های جوان و کودک خیلی جذاب نیست و بیشتر مربوط به افراد مسن تر می شود. نکته ای که در این نوع آموزش ها مهم است، این است که افرادی که مدرس یک مهارت هستند، قبل از ارائه ی مطالب جامعه ی هدف خود را مشخص کنند و بر آن اساس به کار آموزش مشغول شوند. شیوه ی آموزش دادن به کودکان و بزرگسالان، جوانان و سالخوردگان و …، تفاوت های زیادی دارد. افرادی که به کار آموزش مشغول هستند باید بنابر این تفاوت ها کار خود را ارائه کنند تا مورد استفاده قرار بگیرد.
انگیزه ی مدرسان آموزش رایگان
برای شروع هر کاری نیاز به محرکی به نام هدف داریم. هدف و انگیزه اولین گام برای شروع هر کاری است. مدرسان آموزش رایگان هم هدف و انگیزه های مختلفی دارند که در ادامه به اختصار درباره ی بعضی از این هدف ها صحبت می کنیم.
خدمت به خلق
فطرت پاک آدمیان همیشه و در هر راهی سعی دارد تا انسان را به سمت کارهای خیر راهنمایی کند. خدمت به خلق و انجام کار خیر یکی از اولین هدف هایی است که مدرسان آموزش های رایگان دنبال می کنند. در ادیان مختلف به خصوص در دین اسلام توصیه های فراوانی در مورد انجام کارهای خیر وجود دارد. احتمالا این حدیث را شنیده اید که زکات علم، نشر آن است.
بسیاری از افراد که آموزش های خود را به صورت رایگان در اختیار سایرین قرار می دهند به همین نکته توجه کرده اند و در واقع زکات علم خود را می پردازند. به سبب اینکه افراد مختلفی از این آموزش های رایگان استفاده می کنند، این هدف باعث خشنودی خدا و خلق خدا می شود. وقتی انگیزه ی آموزش رایگان چنین هدفی باشد می توان مطمئن بود که مدرس به نتیجه ی دلخواه می رسد و رضایت درونی کامل پیدا می کند.
شناخته شدن
برای موفقیت در هر کاری نیاز دارید تا ابتدا شناخته شوید. اگر شما در یک فن استاد هم باشید، باز هم نیاز به کسانی دارید که از مهارت های شما استفاده کنند. عده ی زیادی از مدرسین به این علت به سراغ آموزش های رایگان می روند. آن ها قصد دارند تا از این راه در مدتی طولانی برای خود مشتری وفادار جذب کنند.
این آموزش های رایگان باعث می شود که مشتری های وفادار در سال های آینده به وجود بیاید و از این طریق اسم مدرس به عنوان یک معلم خوب بر سر زبان ها جاری شود. نکته ی دیگری که بهتر است به آن توجه کنید این است که این نوع آموزش های رایگان باعث کسب تجربه های بی نظیری برای مدرس می شود. این تجربه هاست که مهارت یک مدرس را بالاتر می برند. مدرسین با آموزش های مکرر به صورت رایگان، به مرور در کار خود استاد می شوند.
مسئله ی دیگر این است که آموزش های رایگان در واقع یک رزومه ی قوی برای مدرس است. به این طریق او بین صاحبان حرفه ی خود شناخته می شود و راحت تر از سایر افراد می تواند به کار دلخواهش مشغول شود. در واقع آموزش های رایگان به عنوان یک تجربه ی بی نظیر برای مدرسین قلمداد می شود و همین تجربه باعث می شود که یک قدم از سایر افراد جلوتر باشند. معمولا خیال مدرسین آموزش های رایگان از جهت شغلی در سال های آتی راحت است و نگرانی خاصی در این باره ندارند.
آن ها گندمی که سال ها قبل توسط آموزش رایگان کاشته اند را در سال های بعدی برداشت می کنند.
تبلیغات و کسب درآمد ثانویه
بعضی از مدرسین آموزش های رایگان از انجام این کار هدف های دیگری دارند. خیلی از افراد ترجیح می دهند با آموزش های رایگان به صورت ثانویه کسب درآمد کنند. این افراد وقتی مخاطبان خود را پیدا کردند دست به تبلیغات می زنند و در قبال گرفتن هزینه، محصول یا خدمتی را معرفی می کنند. شاید تصور کنید این کار فقط به نوع خاصی از آموزش ها مربوط می شود اما اشتباه می کنید. تصور کنید مدرس یک کلاس فوتبال هستید و به صورت رایگان به دیگران آموزش می دهید.
وقتی مخاطبان و هنرجویان شما زیاد باشند و در حوزه ی کاری خودتان مطرح شده باشید، کم کم صاحبان برندهای مختلف لباس و کتانی از شما می خواهند تا در قبال گرفتن هزینه کار آن ها را معرفی کنید. حتی ممکن است باشگاه خاصی از شما درخواست کند بعد از دریافت هزینه، مکان تمرین خود را در باشگاه آنان قرار دهید. به این روش به صورت ثانویه و با گرفتن تبلیغات می توانید درآمد کسب کنید. جالب است بدانید که شاید حتی درآمد ثانویه از راه تبلیغات از درآمد اصلی بیشتر باشد و سود و فایده ی بیشتری نصیبتان شود.
مزایا و معایب
آموزش های رایگان مزایا و معایب زیادی دارد. هر فرد باید بنا بر شرایط خود انتخاب کند که می خواهد از آموزش های رایگان استفاده کند یا خیر.
مزایا
در دسترس بودن
بدون هزینه
امکان یادگیری چند مهارت به صورت رایگان و …
معایب
چون بدون هزینه است ممکن است جدی گرفته نشود
امکان اشتباه در آموزش ها زیاد است
مدرکی به دانش آموزان تعلق نمی گیرد و …
انواع کلاس های آموزش رایگان
کلاس های آموزش رایگان به دو دسته ی کلی تقسیم می شود. کلاس های حضوری و کلاس های مجازی که به طور خلاصه در این نوشته درباره ی آن ها توضیح می دهیم
حضوری
کلاس های آموزشی رایگان به صورت حضوری قدمتی طولانی دارد. افراد مختلف می توانند در این کلاس ها شرکت کنند و از مزایای این کلاس ها بهره مند شوند. این کلاس ها معمولا به صورت گروهی برگزار می شود. یک مدرس برای جمعی از افراد آموزش می دهد و آن ها از شرایط خاص کلاس ها استفاده می کنند.
کلاس های آموزش رایگان حضوری در مسجدها، خیریه ها، محافل خانوادگی، آموزشگاه ها و … برگزار می شوند.
مجازی
به طور کلی از ظهور اینترنت مدت زیادی نمی گذرد ولی این پدیده ی جدید و جذاب در تمام ابعاد زندگی انسان ها وارد شده است. آموزش در بستر اینترنت و در فضای مجازی به راحتی امکان پذیر است. افراد زیادی ترجیح می دهند کلاس های آموزشی خود را در فضای مجازی به صورت رایگان در اختیار سایرین قرار بدهند.
مدرسین آموزش های مجازی معمولا این آموزش های رایگان را طوری طراحی می کنند که به سوال تمام مخاطبان پاسخ داده شود. این آموزش ها می تواند به صورت آنلاین و حضور همزمان استاد و دانشجو باشد و می تواند به صورت آفلاین باشد. در روش آفلاین استاد ویدئوهای آموزشی را ضبط می کند و بعد از بارگزاری، دانشجو در هر زمانی که بخواهد می تواند از آن ها استفاده کند. برای این کار از ابزارهای مختلفی استفاده می شود. ما به صورت خلاصه به چند مورد از اصلی ترین ابزارها اشاره می کنیم.
آپارات
یکی از قدرتمند ترین سرویس ها برای اشتراک گذاری فیلم در ایران، آپارات نام دارد. آپارات از سال ۱۳۸۹ تاسیس شد و از همان سال تا الان با قدرت پیش می رود. این سرویس امکان اشتراک گذاری فیلم های مختلف را دارد و بسیاری از مدرسین برای بارگزاری ویدیوهای کلاس های آموزشی رایگان، از آن استفاده می کنند. روزانه تعداد زیادی فیلم آموزشی در این سرویس قرار می گیرد و شما می توانید از آن ها استفاده کنید.
مزیت این سرویس این است که برای استفاده از فیلم ها نیازی به ثبتنام در آپارات ندارید. تنها اگر بخواهید نظر دهید یا خودتان فیلمی را در سایت قرار دهید، به ثبتنام نیاز پیدا می کنید. ویدویوی زیر یکی از هزاران آموزش رایگان آپارات است.
آپارات امکانات زیادی دارد. یکی از امکانات این است که می توانید در خود سایت، زیرنویس به فیلم های خارجی اضافه کنید. نکته ی دیگر این است که بخشی تحت عنوان آپارات کودک در آن وجود دارد که مخصوص استفاده کودکان است و از فیلترهای متعددی رد شده است. بنابراین این امکان وجود دارد که والدین بدون استرس از آن استفاده کنند.
وبسایت ها و وبلاگ ها
محتواهای آموزشی که به صورت رایگان در اختیار سایرین قرار می گیرند همیشه به صورت فیلم نیستند. بسیاری از وبلاگ ها و وبسایت ها وجود دارند که متن های آموزشی رایگان دارند. این متن ها و تصاویر معمولا به صورت فایل های pdf در اختیار کاربران قرار می گیرد. برای مثال سایت زیر یکی از هزاران سایت هایی است که درباره ی مطالب مختلف آموزش رایگان در اختیار کاربران قرار می دهد.
وبلاگ ها هم در این حوزه به صورت حرفه ای فعالیت می کنند. سرویس هایی که امکان ساخت وبلاگ را به مخاطبان می دهند زیادند و برای نمونه می توان به بلاگفا، بلاگ اسکای، بلاگ و … اشاره کرد. وقتی که تکنولوژی اینقدر همه گیر نشده بود و فضای مجازی تا این حد در اختیار همگان قرار نگرفته بود، این وبلاگ ها و وبسایت ها بودند که بار آموزش های رایگان را به دوش می کشیدند.
یوتیوب
دومین سایت مطرح دنیا در فضای اینترنت و اولین غول دنیا برای نمایش دادن فیلم ها و ویدیوها قطعا یوتیوب است. یوتیوب این قابلیت را دارد که وقتی به سراغش می روید تا ساعت ها وقتتان را بگیرد و سرگرمتان کند. یتویوب از سال ۲۰۰۵ شروع به کار کرده است و در حال حاضر یکی از قدرتمندترین ابزارها در حوزه ی آموزش های رایگان است. یوتیوب می تواند به هر سوالی پاسخ دهد.
مدرسینی که برای آموزش های رایگان خود از یوتیوب استفاده می کنند، علاوه بر امکانات عجیب و غریب آن، می توانند درآمد کسب کنند. آن ها به صورت رایگان آموزش می دهند و بعد، از تعداد بازدید ویدیوهایشان پول به دست می آورند. یکی دیگر از محاسن یوتیوب این است که یوتیوب از فرمت های مختلف ویدیویی مثل mp4,mpg و… پشتیبانی می کند و همین نکته کار را برای افرادی که می خواهند آموزش های خود را در یوتیوب بارگزاری کنند، بسیار راحت کرده است.
جمع آوری
در نوشته ی فوق سعی کردیم تا اطلاعاتی در مورد آموزش های رایگان به شما بدهیم. تعریفی در مورد واژه ی رایگان ارائه دادیم و سپس سعی کردیم به اصلی ترین سوالات در حوزه ی آموزش های رایگان پاسخ دهیم. خوشبختانه آموزش های رایگان در این روزگار بسیار زیاد است و تعداد این آموزش ها همینطور بیشتر و بیشتر می شود و همه می توانند بسته به امکانات و موقعیت های خود از آن ها بهره مند شوند. امیدواریم با وجود این آموزش ها هیچ کس به هیچ علتی از آموزش عقب نماند.