سفر به دنیای واقعیت مجازی با کتابهای علمی تخیلی
واقعیت مجازی یکی از جذابترین زمینههای تکنولوژی است که این روزها توجه بسیاری از نویسندگان کتابهای علمی تخیلی را هم به خود جلب کرده. پیشرفت فناوری VR تاثیر زیادی بر دنیای کتابها گذاشته است. حالا نویسندگان با استفاده از این موضوعات جدید در کتابهای علمی تخیلی خود، دنیاهای جذابتری برای طرفداران این ژانر خلق کردهاند. اکثر این کتابهای علمی تخیلی بر روی جنبههای مختلف زندگی انسانها که تحت تاثیر این تکنولوژی قرار گرفتهاند و یا تحولات بالقوه در آینده، تمرکز دارند.
شاید شما هم از جمله افردی هستید که اوقات فراغت خود را با مطالعه میگذرانید و به تکنولوژی VR هم علاقه دارید. بنابراین، پیشنهاد میکنیم لیست کتابهای علمی تخیلی که در ادامه معرفی خواهیم کرد را از دست ندهید.
1. کتاب وارکراس (Warcross)
یکی از جذابترین کتابهای علمی تخیلی که با واقعیت مجازی پیوند خورده، وارکراس است. طرفداران بازیهای واقعیت مجازی، قطعا عاشق این دوگانهی هیجان انگیز خواهند شد. ماری لو، نویسندهی این کتاب، قبل از شروع حرفهی نویسندگی، مشغول فعالیت در صنعت بازیهای ویدیویی بوده است. شاید به دلیل همین آشنایی نویسنده با دنیای بازیهاست که توانسته جهانی این چنین قابل تصور برای خوانندگان خلق کند. کتاب دوم این دوگانه نیز با نام Wildcard منتشر شده است.
داستان کتاب وارکراس
وارکراس برای میلیونها کاربری که روزانه وارد برنامه میشوند، فقط یک بازی نیست؛ بلکه یک سبک زندگی است. کسانی که وارد وارکراس میشوند، یا به دنبال فرار از جهان واقعی هستند و یا امیدوارند پولی به جیب بزنند. اِمیکا چِن، هکر جوانی است که برای تامین هزینههای زندگیش به عنوان شکارچی در وارکراس کار میکند. او بازیکنانی را که به صورت غیرقانونی روی بازیها شرط بندی میکنند، ردیابی میکند.
اما زنده ماندن در دنیای شکارچیها چندان هم آسان نیست. امیکا مجبور میشود برای به دست آوردن پول، به صورت غیرقانونی وارد افتتاحیهی مسابقات بین المللی وارکراس شود. درنهایت، او پرده از رازی شوم برمیدارد که زندگی تمام مردم جهان را دستخوش تغییر میکند!
2. بازیکن شماره یک آماده (Ready Player One)
از دیگر کتابهای علمی تخیلی که امتیاز خوبی هم بین خوانندگان کسب کرده، بازیکن شماره یک آماده است. ارنست کلاین، در این کتاب جهانی حیرت انگیز خلق کرده است. حتی کسانی که با واقعیت مجازی و بازیها آشنایی ندارند، به خاطر قلم روان نویسنده میتوانند از آن لذت ببرند. داستان این کتاب به قدری جذاب است که در سال 2018، استیون اسپیلبرگ فیلمی با همین نام از آن منتشر کرد.
داستان کتاب بازیکن شماره یک آماده
در سال 2044، جهان واقعی، جای خوشایندی نیست. تنها زمانی که وید واتس نوجوان، احساس زنده بودن میکند، وقتی است که وارد شهر مجازی OASIS میشود. وید تمام زمانش را صرف حل کردن معماهای پنهان در محدودهی دیجیتالی این جهان کرده است. معماهایی که بر اساس علاقهی طراح آنها به فرهنگ پاپ دهههای گذشته طرح شدهاند. همچنین این معماها نوید قدرت و ثروتی عظیم برای کسی را میدهند که بتواند آنها را حل کند.
اما زمانی که وید به اولین سرنخ حل این معما میرسد، با بازیکنانی مواجه میشود که برای گرفتن این جایزه حاضرند مرتکب قتل شوند. مسابقه شروع شده است و تنها راه وید برای زنده ماندن، برنده شدن است. او برای پیروزی باید با دنیایی روبرو شود که ناامیدانه از آن اجتناب میکرد؛ جهان واقعی!
3. کتاب اسنو کرش (Snow Crash)
طرفداران ژانر پست سایبرپانک، با نیل استفنسون، نویسندهی کتابهای علمی تخیلی معروف آشنا هستند. اسنو کرش به عنوان یکی از کتابهایی شناخته میشود که گسترش واقعیت مجازی را به شکل امروزی آن، از سال 1992 وعده داده بود. استفنسون از آن دسته نویسندگان کتابهای علمی تخیلی است که علاوه بر واقعیت مجازی، در کتابهای خود در مورد تاریخ، باستان شناسی، رمزنگاری و فلسفه هم صحبت میکند.
داستان کتاب اسنو کرش
هیرو در جهان واقعی، پیک موتوری مغازهی پیتزا فروشی عمو انزو است. ولی در متاوِرس او یک شاهزادهی جنگجو است. زمانی که یک ویروس عجیب رایانهای به هکرهای سراسر دنیا حمله میکند، هیرو، برای پیدا کردن و از بین بردن یک شخصیت شرور مجازی راهی خیابانهایی میشود که با نورهای نئونی روشن شدهاند.
4. بازی اندر (Enders Game)
اورسن اسکات کارد، نویسندهی کتاب بازی اندر هم از آن دسته نویسندگان کتابهای علمی تخیلی است که میتوان به آنها لقب پیشگو داد. کتاب بازی اندر در سال 1985 منتشر شد. داستان این کتاب از آیندهای دور روایت میکند که در آن انسانها به وسیلهی فناوری پیشرفتهی واقعیت مجازی درحال جنگ با موجوداتی عجیب هستند. در سال 2013 هم فیلمی به کارگردانی گوین هود، بر اساس داستان این کتاب منتشر شد.
داستان کتاب بازی اندر
اندرو یا همان اِندر ویگین، فکر میکند در حال شبیه سازی بازیهای جنگی رایانهای است. اما در حقیقت، اِندر درگیر کاری بسیار وحشتناک شده است. بر طبق نتایج آزمایشهای ژنتیکی، ممکن است اِندر یک نابغهی جنگی باشد. نابغهای که کرهی زمین در جنگ با بیگانگانی که میخواهند نسل انسان را منقرض کنند، به شدت به او نیاز دارد. تنها راه برای فهمیدن این درستی موضوع، درگیر کردن اِندر با تمرینهای سخت است. تا یا الماس درونش ظاهر شود و یا او را به کلی نابود کند. اگر اِندر در این راه موفق نشود، ممکن است کرهی زمین دیگر آیندهای نداشته باشد.
5. کتاب نیورومنسر (Neuromancer)
نیورومنسر، سرآغازی برای سه گانهی فوق العاده هیجان انگیز Sprawl است. ویلیام گیبسون با این سه گانه، تاج جوایز سه گانهی کتابهای علمی تخیلی را بر سر نهاد. این کتاب برندهی هر سه جایزهی معتبر نیوبلا، فیلیپ کی دیک و جایزه هیوگو شده است. انتشار نیورومنسر در سال 1984، به این معنیست که گیبسون هم از آن زمان، آیندهی جهان را در سلطهی واقعیت مجازی میدیده است.
داستان کتاب نیورومنسر
کِیس، فرزترین دزد اطلاعات در ماتریکس بود. البته قبل از اینکه یکی از کارفرماهای سابق، سیستم عصبی او را فلج کند. حالا یک رئیس جدید او را برای آخرین مبارزهاش با یک هوش مصنوعی بسیار قدرتمند استخدام کرده است. حالا کِیس همراه با یک شات گان و دختری که چشمانی آینهای دارد، راهی خیابانها میشود تا یک ماجراجویی نفسگیر و غیرقابلپیشبینی را رقم بزند.
6. کتاب دعوت به بازی (Invitation to the Game)
دعوت به بازی هم از دیگر کتابهای علمی تخیلی است که خواننده را وارد دنیای واقعیت مجازی میکند. مونیکا هیوقس، نویسندهی فقید این کتاب، یک نویسندهی بریتانیایی است. او کتابهای علمی زیادی برای کودکان و بزرگسالان نوشته است. کتاب دعوت به بازی اخیرا با عنوان The Game تجدید چاپ شده است.
داستان کتاب دعوت به بازی:
این کتاب روایتی ترسناک از زندگی در سال 2154 است. زمانی که بیشتر کارها توسط ماشینها انجام میشود. لیسه و دوستانش بعد از فارغ التحصیلی نمیتوانند شغلی پیدا کنند. ولی دولت، انبار متروکهای را در یک محلهی تاریک در اختیارشان قرار میدهد تا در آن زندگی کنند. آنها برای فرار از زندگی ناخوشایندشان، خود را در بازی غرق میکنند که آنها را به دنیایی بهشت مانند میبرد. اما آیا این واقعا یک شبیه ساز کامپیوتری است، یا جهان واقعی؟
7. کتاب حماسه (Epic)
کتاب حماسه توسط کانر کوستریک نوشته شده است. این کتاب آخرین مورد از کتابهای علمی تخیلی است که قرار بود در این فهرست معرفی کنیم. حماسه، اولین کتاب از سه گانهی تاریخچهی آواتار است که در سال 2004 منتشر شد. کانر کوستریک، نویسندهای ایرلندی است که در آثار خود تاریخ و عناصر داستانی را در هم میآمیزد.
داستان کتاب حماسه
چندین نسل قبل، خشونت در زمین جدید ممنوع اعلام شد. حالا ادارهی جامعه و حل و فصل درگیریها در میدان یک بازی واقعیت مجازی به نام حماسه صورت میگیرد. همه در این بازی شرکت میکنند. اگر برنده شوید، شانس این را دارید که به دانشگاه بروید، نیازهای خود را برطرف کنید و به رویاهای خود برسید. ولی اگر ببازید، دیگر زندگی شما چه درون بازی و چه خارج از بازی، بیارزش میشود.
اِریک به خاطر اتفاق ناعادلانهای که برای والدینش پیش آمد، جسارت به چالش کشیدن قوانین حماسه را پیدا میکند. اما درنهایت، او و دوستانش در مقابل استادان حرفهای بازی، یعنی کمیته قرار میگیرند. اگر اریک و دوستانش در این بازی پیروز شوند، ممکن است کلید از بین بردن استبداد حماسه بر زمین جدید را به دست بیاورند. اما اگر بازی را ببازند…
جمع بندی
تلفیق واقعیت مجازی و جهانهای فانتزی، موضوع جذابی است. نویسندگان کتابهای علمی تخیلی، از سالها پیش در حال به چالش کشیدن این فناوری جدید در کتابهای خود هستند. به نظر شما کدام یک از جهانهایی که توسط این نویسندگان دوراندیش خلق شده به واقعیت آیندهی جهان ما نزدیکتر است؟