منظور از واقعیت مجازی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
در میان سیلی از فناوری ها و تکنولوژی هایی که بشر تاکنون موفق به ساختشان شده است، واقعیت مجازی ممکن است کمی پیچیده بنظر برسد. اگر شما هم به دنبال کشف این وسیله جالب و کاربرد آن هستید، به جای درستی آمدهاید. ما قصد داریم تا در این مقاله شما را با مفهوم واقعیت مجازی و کاربرد های آن آشنا کنیم.
منظور از واقعیت مجازی چیست؟
همانطور که از اسمش پیداست، تجربه ورود به دنیایی است که درحقیقت وجود ندارد. واقعیت مجازی (Virtual Reality) یک تجربه شبیه سازی شده است که میتواند شبیه به دنیای واقعی، یا کاملا متفاوت از آن باشد. واقعیت مجازی تکنولوژی شبیه سازی است که توسط آن، شخص میتواند به محیطی ساختگی و سه بعدی قدم بگذارد و با آن تعامل داشته باشد. این شبیه سازی با استفاده از دستگاه های الکترونیکی مثل عینک یا دستکش های سنسوردار انجام میپذیرد. دستگاه های واقعیت مجازی میتوانند با هدف سرگرمی (بازی های واقعیت مجازی) و یا اهداف آموزشی (تمرینات پزشکی یا نظامی) ساخته شوند. با استفاده از این تکنولوژی ما قادر خواهیم بود تا خود را جای یکی از شخصیتهای بازی کامپیوتری قرار دهیم، یاد بگیریم چطور جراحی قلب انجام دهیم و یا کیفیت تمرینات ورزشیمان را به حداکثر برسانیم.
دستگاه واقعیت مجازی چگونه کار میکند؟
دستگاه های واقعیت مجازی استاندارد فعلی، از هدست های مخصوص واقعیت مجازی با صفحه نمایشهای کوچکی درمقابل چشمها و یا اتاقهای مخصوص با چندین صفحه نمایش بزرگ برای تولید تصاویر، صداها و دیگر حواس استفاده میکنند. واقعیت مجازی تکنولوژی است که میتواند حضور فیزیکی کاربران را در یک محل خاص در دنیای واقعی، و یا محلهای مجازی شبیه سازی کند. شخصی که از دستگاه های واقعیت مجازی استفاده می کند، توانایی نگاه کردن به اطراف در دنیایی ساختگی، حرکت کردن در آن و تعامل با ویژگیهای مجازی آن را دارد. کافیست سرتان را بچرخانید تا محیط هم با حرکت سر شما بچرخد و یا دستتان را به طرف دستگیره درب ببرید و آن را باز کنید تا در محیط هم درب باز شود.
دستگاه واقعیت مجازی معمولا از یک کامپیوتر یا تلفن هوشمند که تصاویر سه بعدی میسازد، یک صفحه نمایش که روی سر قرار میگیرد و نوعی ردیاب برای تشخیص صدا و حرکات بدن تشکیل میشود. برخی از این دستگاه ها، دارای دو صفحه نمایشگر جداگانه برای هر چشم هستند؛ که در اینصورت تصاویر سه بعدی بوسیله یک کابل HDMI از کامپیوتر به صفحات نمایشگر مقابل چشمان کاربر ارسال میشوند. البته مدلهای بدون سیم این دستگاه ها هم در بازار وجود دارند.
ردیابهای تشخیص حرکت نیز انواع مختلفی دارند. دستگاه های مختلف، از اجزای مختلفی هم تشکیل شدهاند؛ از سنسورها و ال ای دی ها گرفته تا دستههای بیسیم. برای مثال، دستگاه واقعیت مجازی سونی (پلی استیشن) از ردیابی 360 درجه حرکات، با دریافت و نظارت سیگنال از 9 چراغ LEDروی هدست، پشتیبانی میکند. نظارت بر حرکات بدن شما و انتقال دقیق آنها به دنیای مجازی که در حال تجربه کردنش هستید توسط این ردیابها صورت میگیرد. تاخیر هرچه کمتر بین حرکات سر و بدن شما با پاسخی که در دنیای مجازی پیش رویتان دریافت میکنید، امری بسیار مهم در بهبود تجربهتان محسوب میشود. البته شرکتها در تلاشند تا دستگاه های جدیدی را برای ردیابی حرکات دستها و انگشتها بدون نیاز به دراختیار داشتن دسته، روانه بازار کنند.
تفاوت بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در چیست؟
میتوان گفت، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده (Augmented Reality)دو روی یک سکه اند. واقعیت مجازی، محیطی ساختگی را شبیه سازی میکند؛ درحالیکه واقعیت افزوده، اشیای ساختگی را در محیطی واقعی شبیه سازی میکند.
بهترین مارک های هدست واقعیت مجازی کدام است؟
پرفروش ترین مارک های هدست واقعیت مجازی در جهان در سالهای گذشته به ترتیب، پلی استیشن سونی (Sony)، آکیولوس ریفت فیس بوک (Oculus Rift)و اچ تی سی وایو (HTC Vive)هستند. البته مارک های دیگری هم، اعم از ایرانی و خارجی، وجود دارند که در زیر آنها را مشاهده میکنید.
- سامسونگ
- کارل زایس
- فونیکس
- وی آر اسپیس
- سی مور
واقعیت مجازی چه کاربرد هایی دارد؟
- کاربرد نظامی
از آنجاییکه واقعیت مجازی تکنولوژی همه جانبه (بصری و صوتی) است، میتواند تجربه آموزشهای خطرناک نظامی را به وضعیتهای مناسب و صحیح، بدون نیاز به به خطر انداختن جان سربازان تبدیل کند.
- کاربرد ورزشی
از واقعیت مجازی میتوان برای انجام موثر تمرینات ورزشی توسط مربیان و ورزشکاران استفاده کرد. از این طریق، آنها امکان تماشا و تجربه تمرینات مختلف را بطور مکرر خواهند داشت. همچنین برای ارزیابی عملکرد ورزشی ورزشکاران و تجزیه و تحلیل مهارتهایشان نیز کاربرد دارد.
- کاربرد در درمان و پزشکی
واقعیت مجازی در درمان برخی عارضههای ذهنی مثل فوبیا، استرس و افسردگی نقش بسزایی دارد. مثلا پزشکان با استفاده از این تکنولوژی، افرادی که از بیماری فوبیا (ترس شدید) رنج میبرند را، در محیطی امن و کنترل شده، با ترسشان مواجه میکنند. همچنین دانشجویان رشتههای پزشکی و دندانپزشکی نیز میتوانند از این طریق، بجای تمرین کردن و آسیب رساندنهای احتمالی به بیماران واقعی، تجربه و مهارتهای لازم برای جراحی را کسب کنند.
- کاربرد آموزشی
کاربردهای آموزشی واقعیت مجازی، به ارتش و بیمارستانها ختم نمیشود؛ بلکه برای یادگیری تکنیکهای تدریس برای آموزگاران و همچنین یادگیری دروس دانش آموزان نیز میتوان از این تکنولوژی سودمند بهره برد. بعنوان مثال، دانش آموزان میتوانند در محیطهای سه بعدی با دیگر دوستان خود به تعامل بپردازند و یا در سفرهای علمی یا اردو ها شرکت کنند.
نتیجه گیری
واقعیت مجازی تکنولوژی برای شبیه سازی محیطهای مختلف بصورت سه بعدی است که اکثرا شامل یک هدست و دو دسته میشود. این تکنولوژی با اهداف تفریحی و آموزشی ساخته شده است که به انسان کمک میکند تا بدون قرارگرفتن در محیطهای خطرناک واقعی، شرایط و وضعیتهای ساختگی را تجربه کند. در ایران اغلب برای سرگرمی و انجام بازیهای رایانه ای کاربرد دارد. اما در دیگر نقاط جهان از آن برای بسیاری از اهداف پزشکی و آموزشی بهره میبرند. برخی از مهمترین کاربرد های واقعیت مجازی عبارت است از: انجام بازیهای رایانهای، آموزش سربازان، بهبود روابط اجتماعی افراد، آموزش معلمان و دانش آموزان، آموزش و تمرین ورزشکاران و مربیان، درمان بیماریهای ذهنی نظیر فوبیا و آموزش مهارتهای لازم برای جراحی بیماران.
[zombify_post]
دیدگاهتان را بنویسید