ویدیو آموزشی
ویدیو آموزشی چیست؟
این ویدیوها چه اندازهای باید داشته باشند؟ از چه ابزار ضبطی باید استفاده کنیم؟ بهترین میکروفن برای ضبط چیست؟ مدت زمان هر فیلم باید چقدر باشد؟ اندازهی فایل قابلقبول چقدر است؟ باید از صداگذاری استفاده کنیم یا زیرنویس؟ کجا ضبط کنیم؟ این ها بخش از جمله پرسش هایی است که پیرامون ویدیو آموزش برای هر کس ممکن است ایجاد شود . در این مقاله هر آن چیزی کمه برای داشتن بهترین محتوای آموزشی مورد نیاز است را ذکر می کنیم .
اگر میخواهید برای مثال ویدیویی برای آموزش نرم افزار بسازید، روش کارتان با کسی که میخواهد یک فیلم نمایشی برای یک شرکت کوچک بسازد متفاوت است.
ویدیو آموزشی از جمله ابزارهایی هستند که برای آموزش در بستر فضای مجازی کاربرد دارند . در شرایط ویژه کنونی تولید و انتشار ویدیو های آموزشی یکی از اصلی ترین ابزار های انتقال مفاهیم به شمار می روند.
اگر می خواهید کسب و کار موفقی داشته باشید استفاده از ویدیو آموزشی متناسب با کسب و کار یکی از بهترین راهکار ها بشمار می آید.
فواید استفاده از ویدیو آموزشی :
برای ویدیوهای آموزشی فواید زیر متصور میشود.
1 – انتقال مفاهیم مورد نظر در قالب ویدیو
2 – ارتقاء یادگیری از طرق دیداری و شنیداری
3 – امکان ذخیرهی ویدیو آموزشی و استفاده از آن در هر زمان و مکان
4 – امکان جلو و عقب کردن ویدیو و مشاهده چندین باره ی آن
5 – تبدیل قالب آموزش از تئوری به ویدیویی
انتقال مفاهیم موردنظر در قالب ویدیو :
مطالب و مفاهیم را در قالب فایل ویدیویی نشر می دهیم این کار به جذب بهتر مخاطب کمک می کند.
ارتقاء یادگیری از طریق دیداری و شنیداری :
این دو حس یعنی شنیدن و دیدن از مهمترین حس های انسان هستند که در این قسمت دخیل اند. تولید محتوا از طریق ویدیو باعث می شود این دو حس درگیر شود انتقال مفاهیم از این طریق باعث درک بهتر موضوع می شود و مخاطب می تواند بهتر با موضوع آموزش داده شده ارتباط برقرار کند.
امکان دخیره سازی ویدیو آموزشی و استفاده از آن در هر زمان و مکان :
یکی از ویژگی های مطلوب استفاده از ویدیو در تهیه آموزش و انتقال پیام این است که می توان آن را ذخیره کرد و در زمانی که به آن احتیاج داشتیم دوباره از آن استفاده کنیم. این امر باعث درک بهتر پیامی که به ما انتقال داده شده است می شود.
امکان عقب و جلو کردن ویدیو و مشاهده چندین باره ی آن :
یکی از مزیت های مهم تولید محتوا در قالب ویدیو این است که می توان چندین بار آن را مشاهده کرد یعنی فیلم را عقب و جلو کنیم تا بهتر بتوانیم موضوع را درک کنیم . عقب و جلو کردن باعث تثبیت بهتر مطلب در ذهن مخاطب می شود.
تبدیل قالب آموزش از تئوری به ویدیویی :
فرض کنید می خواهیم در رابطه با کاشت گیاه مطالبی را جستجو کنیم . حال اگر این مطالب به صورت قایل پی دی اف باشند نمی توان به راحتی نحوه کاشت ، نحوه قرار دادن گیاه در خاک و … را به درستی درک کرد . اما اگر برای انتقال پیام خود از ویدیو استقاده کنیم قطعا مخاطب می تواند ارتباط بهتری با موضوع ارائه شده برقرار کند و به درک بهتر موضوع آموزش داده شده کمک می کند.
چگونه ویدیو آموزشی بسازیم ؟
برای ساخت ویدیوی آموزشی باید یک موضوع را برای خودمان تعیین کنیم و بعد اقدام به تهیه ویدیو مناسب برای آن موضوع کنیم. باید سعی کنیم ویدیویی که تولید می کنیم در کمترین حجم و زمان ممکن بیش ترین بازدهی را داشته باشند و بتوانند مفهوم را به بهترین شکل ممکن منتقل کنند. برای این کار می توانید از گوشی همراه یا لپ تاپ بهره بگیرید.
از چه ابزارهایی برای ضبط ویدیو باید استفاده کنیم؟
ابزاهایی که برای ضبط کردن ویدیو توصیه می شوند را اول باید از لحاظ هم خوانی داشتن با سیستم و ویندوز خود چک کنید و سپس اقدام به ضبط آن نمایید .
برای ضبط با موبایل از قسمت screen recorder استفاده می شود. صفحه مورد نظر خود را باز می کنید به قسمتScreen Recorder می روید دکمه ضبط را می زنید بعد از سه ثانیه محتوای مورد نظر شروع به ضبط می شود . پس از اتمام کار ضبط کردن را متوقف کنید حالا یک محتوا ساخید که می توایند آن را در قسمت Video در گوشی موبایلتان مشاهده کنید.
ضبط ویدیو در لپ تاپ نیاز به نرم افزار دارد یکی از رایج ترین آن ها screen recorder است. اول ویندوز سیستم خود را چک می کنید این برنامه برای ویندوز های 7 ، 8 ، 10 سازگاری دارد . اگر برای بار اول از این نرم افزار استفاده می کنید باید نحوه ضبط کردن را انتخاب کنید که می توانید از حالت ” جلسه ” برای ضبط استفاده کنید. وقتی که ضبط کردن به پایان رسید از قسمت Save بر روی فولدر مورد نظر کلیک کنید و ذخیره سازی را انجام دهید.
چگونه ویدیو آموزشی پر بازدید بسازیم؟
بازید از ویدیو تولید شده شاید دغدغه هر تولید کننده محتوا باشد. برای این که ویدیو آموزشی پر بازدید باشد اولا باید موضوعی را انتخاب کنید که عام پسند باشد. می توانید آن ها را در آپارات ، یوتیوب و دیگر رسانه ها به اشتراک بگذارید.
6 راهکار برای ساختن بهترین ویدیو آموزشی :
برای ساختن ویدیو آموزشی باید به نکات زیر توجه کنید.
1- هنگام ضبط ویدیو باید در محیطی آرام باشید:
بازدهی بالای ویدیو شما بستگی زیادی به نوع ضبط کردن ویدیو دارد. اگر ویدیو را در مکانی پر سر و صدا ضبط کنید اثر منفی بر بیننده می گذارد و کسل کننده می شود.
2- به اصل موضوع بپردازید و از تفره رفتن بپرهیزید :
اگر درمورد ” آموزش کاشت کاهو در گلدان ” ویدیو تهیه می کنید از پرداختن به مطالب اضافه و بی ربط به موضوع اصلی جدا پرهیز کنید. این امر سبب می شود مفهوم اصلی شما به درستی منتقل نشود.
3 – ویدیویی بسازید که متناسب با نیازهای روز باشد :
نیازهای روز را شناسایی کنید و بر حسب آن بهترین ویدیو را بسازید
در این صورت بازدید از ویدیو شما بیش از پیش می شود و حتی می توانید آن ها را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید
4 – اگر ویدیو آموزشی می سازید اصلا تبلیغات را در آن دخیل نکنید :
حتما باید قالب ویدیو شما یک موضوع مشخص باشد اگر آموزش می دهید دیگر نباید تبلیغات را هم ما بین آموزش وارد کنید. این کار باعث از بین رفتن اعتماد بیننده به مطلب شما می شود.
5 – محتوایی که می سازید به دور از کپی کردن باشد :
لازم است حتما این نکته را در نظر بگیرید که ویدئوی شما باید حتما نو و ساختهی ذهن شما باشد نه کپی از انواع سایت ها
6 – خلاقیت را در رأس کار قرار دهید :
یکی از اصول مهم در ساختن یک ویدئو به کار بردن خلاقیت است . می توانید برای بهره گیری از خلاقیت از تخته وایتبرد و یا راهکارهای آموزشی مانند قرار دادن عکس در توضیحات به کار بردن ویس برای درک بهتر موضوع و حتی در صورت نیاز آوردن ویدئویی دیگر که در ویدئوی خود جهت بهره وری بالاتر.
انواع ویدیو آموزشی :
ویدیو های آموزشی انواع مختلفی دارند که برحسب نیاز و کاربرد، از آن ها در شرایط مختلف بهره گیری می شود.
در دنیای امروز استفاده از ویدیو آموزشی در کنار آموزش تئوری مطالب حرف اول را می زند.
ویدیو آموزشی درسی ، ویدیو آموزشی تجاری ، ویدیو آموزشی نجوم و ویدیو آموزشی اقتصادی از جمله مهم ترین ویدیو های آموزشی هستند.
ویدیو آموزشی درسی :
یکی از مهم ترین بسترهای آموزش ایجاد ارتباط کلامی با مخاطب است. این امر سبب برقراری بهتر و سریع تر ارتباط می شود.
توصیه می شود در کنار آموزش تئوری حتما از آموزش از طریق ویدیو و کلیپ نیز استفاده شود .
بخش های مهم از درسی که فهم آن دشوار است را به صورت ویدیویی آموزش دهید.
سعی کنید رسایی مطلب و همچنین جزئیات را در ویدئو قید کنید تا مخاطب بدون نیاز به تلف کردن وقت دسترسی آسانی به مطب داشته باشد.
اگر درس مورد نظر حاوی فرمول یا توضیحات بیش تر است حتما حتما از تخته وایت برد برای نوشتن استفاده کنید.
حجم ویدیو کم اما حاوی مطالب مفید و جزئیات دقیق باشد .
ویدیو آموزشی تجاری :
برای داشتن یک کسب و کار موفق نیازمند آموزشی قوی و مفید در قالب ویدئو داریم تا بتوانیم بالاترین بازدید و دیده شدن را در فضای مجازی داشته باشیم. تقریبا بیش تر کسب و کارها نیازمند فضاهای مجازی مانند اینستاگرام ، تلگرام و یا یوتیوب دارند . کار کردن در این فضا و استفاده بهینه از این شبکه های مجازی نیازمند آموزش دارد.
کارکرد این شبکه های مجازی برای تجاری کردن اهداف مورد نظر و یادگیری آن امری ضروری است.
آموزش تجارت و کسب و کار و آموزش یونیک بودن را باید سرلوحه کار قرار دهیم.
نحوه ساخت ویدیوی آموزسی درسی :
شاید برای شما هم این اتفاق افتاده باشد که بخواهید مطلب درسی را به دیگران آموزش دهید و برای این کار نیاز به یک ویدیو مناسب داشته باشید . برای ساخت یک ویدیوی آموزشی درسی باید مراحل زیر را به دقت طی کینم . اگر در هریک از مراحل دقت لازم را به کار نبریم مطلب را نمی توانیم برای مخاطب ملموس کنیم.
معرفی عنوان های مهم درس :
در گام نخست از ساخت ویدیوی آموزشی باید توجه کنید که شما قادر هستید فقط از یک درس برای آموزش و انتفال مفاهیم استفاده کنید.برای مثال درسی مانند عربی را بر می گزینید . اول از همه باید عنوان های درس را به همراه توضیحی کوتاه در قالب ویدیو آورده شود . می توانید تیترها ، سر فصل ها و حتی نوع تدریس این عناوین و نیز اهمیت هر یک از آن ها را نیز ذکر کنید . با این کار زمینه مناسبی برای خواننده فراهم می کنید تا درس را بهتر درک کند .
رعایت ترتیب فصل ها :
رعایت کردن ترتیب فصل ها از مهم ترین موارد در تدریس به صورت ویدیو است . حتما دقت کنید ترتیب رعایت شود . فرض کنید اگر بخواهید اول از فصل سوم شروع به تدریس کنید و یا اول فصل های پر اهمیت را تدریس کنید پیوستگی مطالب از بین می رود و ممکن است مطالب به هم ربط داشته باشند و این کار یعنی پراکنده درس دادن باعث کلافگی و نفهمییدن اصل موضوع می شود.
متفرق نشدن از اصل موضوع :
از مهم ترین و کلیدی ترین نکاتی که در تهیه یک ویدیو باید به آن توجه کرد پرهیز از تفرقه رفتن در اصل موضوع است . یعنی وقتی دارید در مورد قواعد عربی صحبت می کنید و آن را آموزش می دهید نیازی نیست که در مورد مطالبی که ربطی به آن قواعد ندارند صحبتی شود تا هم از تفرق پرهیز شود و هم بارده ویدیو ساخته شده بیش تر شود و هم مخاطب برای خوان آن رغبت داشته باشد .
استفاده از انواع ابزار ها برای ضبط کردن ویدیو :
حتما پیش آمده است که بخواهید برای انتقال یک موضوع با استفاده از ویدیو از سیستم کامپیوتر خود استفاده کنید . در این صورت برای ضبط کردن یا به اصطلاح فیلم گرفتن از صفحه و یا مطلب مورد نظر حتما با مشکل مواجه خواهید شد. در این صورت از نرم افزار های مختلفی می توانید بهره بگیرید.
یکی از بهترین نرم افزار های ضبط ویدیو Screen recorder است. شما با این نرم افزار به هر اندازه که بخواهید می توانید ویدیو ضبط کنید ، آن را ذخیره کنید و در هر زمان از آن استفاده کنید.
نبود اصوات اضافی در اطراف :
یکی از نکات بسیار مهم که باید به آن توجه زیادی شود نبود هر گونه اصوات خارجی در اطراف خود هست . شما ملزم هستید ویدیو خود را در محیطی آرام و به دور از هر گونه صدای اضافی ضبط کنید. کافی است سیستم خود را در جایی قرار دهید که صواهای اطراف مزاحم کار شما نباشند. خودتان هم در هنگام آموزش و ضبط فیلم با صدایی بلند و رسا مطلب را انتقال دهید .
ویدیو کم حجم اما مفید باشد :
برای درک بهتر این موضوع مثالی را ارائه می دهم که می توانند بسیار مؤثر واقع شود . فرض کنید درس ریاضی را برای آموزش دادن بر می گزینید شما می توانید در مقام استاد یا معلم باشید و یا می توانید دانش آموزی باشید که می خواهید مطلب فصل سوم ریاضی را برای دوستان خود توضیح دهید و با آن ها به اشتراک بگذارید برای نتیجه بهتر شما باید محتوایی بسازید که تمامی نکات ، فرمول ها ، توضیحات و هر آن چه که برای فصل سوم ریاضی لازم است را در بر بگیرد .