تفاوت UI و UX
اگر کمی با دنیای طراحی وب آشنا باشید حتما اصطلاحات UI و UX به گوشتان خورده است.
بر خلاف تصور بعضی ها که فکر می کنند این دو یکی هستند و یا هر دو وظایف یک شخص هستند می خواهیم مروری بر تفاوت و وظایف UIو UX داشته باشیم .
قبل از هر چیز توضیحی کوتاه در مورد هر کدام بیان می کنم.
UI چیست؟؟ UI Developer کیست؟
UI مخفف User Interface و به معنی رابط کاربری است.
رابط کاربری یعنی بخشی از محصول دیجیتال(سایت) که کاربر، آن را مشاهده می کند و می تواند روی محصول کنترل داشته باشد. مانند رنگ بکگراند، فونت خوانا، لوگو، منوهای مرتب، دکمه های ارتباطی و…
وظیفه طراح UI ایجاد نقشه ساختار کلی یک صفحه است و باید بتواند به خوبی رنگ و فونت و لوگو و المان های صفحه را با یکدیگر ادقام کند و طرح کلی صفحه را روی کاغذ و یا با کمک نرم افزارهایی مخصوص مانند فتوشاپو ایلستریتور تحویل کد نویس یا طراح سایت بدهد.
به شخصی که وظیفه پیاده سازی طرح را بر روی صفحات وب دارد UI Developer یا برنامه نویس می گویند.
به طور کلی بخشی از طراحی رابط کاربری بر عهده ی گرافیستی است که طرح سایت را طراحی می کند و بخشی دیگر آن بر عهده ی برنامه نویس front-end است که کد نویسی طرح نهایی را انجام می دهد.
اصول طراحی رابط کاربری
در جامعه طراحی هیچ توافقی در تعداد اصول طراحی رابط کاربری وجود ندارد اما من در این مقاله به طور کلی و مختصر به تعدادی از اصول که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند اشاره می کنم:
1- اصل رعایت ساختار:
منظور از رعایت ساختار این است که رابط کاربری باید هدف و سمت و سو داشته باشد و برای کاربر قابل درک باشد. مثلا کاربر با نگاه اول بتواند بخش های مختلف را تشخیص بدهد و بداند برای رفع هر کدام از نیازهای خود به کدام بخش مراجعه کند.
2-اصل رعایت سادگی:
در بین سایت های مختلف، سایتی موفق تر است که در طراحی UI آن اصل سادگی رعایت شده باشد. مثلا کاربر برای انجام یک فرآیند، مسیری پیچیده پیش رو نداشته باشد.
3- اصل قابل دیدن بودن:
این که چه اطلاعاتی در معرض دید مستقیم کاربر قرار گیرد از اهمیت زیادی برخوردار است. کاربر نباید برای دستیابی به موضوع دلخواهش در سایت سردرگم شود و باید تمامی گزینه های مورد نیاز را در دسترس قرار دهیم.
4- اصل بازخورد یا اطلاع رسانی به کاربر:
هر سیستمی ممکن است تغییر کند یا خطاهایی برای سیستم بوجود بیاید، طراح باید بتواند این اتفاقات را با زبانی ساده و قابل درک به کاربر منتقل کند و برای قدم بعدی کاربر را راهنمایی کند.
5- اصل انعطاف پذیری:
در مرحله اول باید UI را با کمترین درصد احتمال خطا و اشتباه طراحی کنیم. اما اگر خطایی رخ داد نباید برای کاربر ایجاد مزاحمت کند. مثلا وجود دکمه undo میتواند خطا را جبران کند!
UX چیست؟؟
UX مخفف User Experience و به معنی تجربه کاربری است و به تجربه کاربر از مشاهده وب سایت گفته می شود. راحت بودن کاربر در کارکردن با سایت نشانه UXخوب است.
مثلا اینکه باکس جستجو کجای صفحه قرار بگیر ؟؟ یا در منوی سایت چه گزینه هایی قرار داده شود؟؟ نمونه هایی از UX است.
از جنبه ی دیگر تجربه کاربری بستگی به احساسات و عواطف و روحیات کاربر دارد، یعنی طراح UX باید با تحقیق و مطالعه سلیقه ی کاربر را حدس بزند و کاربر را با تجربه های ایده آل از مسیرهای مشخص به سمت اهداف سایت هدایت کند.
از این رو طراحان ux نه تنها مسئول ایجاد یک محصول با ارزش و کارآمد هستند بلکه در مدیریت اهداف نیز مسئولند. برای مثال زمان بارگذاری کند می تواند تاثیر منفی بر تجربه کاربری بگذارد.
اصول طراحیتجربه کاربری
1- سلسله مراتب: سلسله مراتب به کاربران کمک میکند تا در میان یک محصول (سایت) به راحتی حرکت کنند و شامل دو بخش است:
الف) معماری اطلاعات: نحوه ی چگونگی سازماندهی محتوا در سراسر سایت است.
ب) سلسله مراتب بصری: به کاربر کمک می کند به راحتی در صفحه حرکت کند.
2- محتوای مناسب و کاربردی: دلیل اصلی استفاده کاربر از وب سایت دسترسی به محتوای مورد نیازش نی باشد پس یکی از مهمترین مراحل برای ساخت یک UX عالی، ارائه محتوای مناسب است.
3- کنترل کاربر: میانبرهای search و back وundo میتوانند یک راه عالی برای کنترل دادن به کاربر باشند.
** نکته! از آنجایی که این بخش در قسمت UI هم بررسی شد پس می توان نتیجه گرفت که UI زیر مجموعه UX است.
4- تاییدیه: برای جلوگیری از بروز خطا که توسط کاربران ایجاد می شود. تاییدیه کاربر برای هر اقدام مهم و غیر قابل بازگشت ضروری است.
طراحی UX خوب به کجا می رسد؟
1– کاربران راضی: هر فردی که وارد سایت شما شود به معنای یک فرصت برای اهداف محصول است. حال اگر صفحه سایت جذاب و قابل اعتماد باشد کاربر به محصول وفادار می ماند.
2- صرفه جویی در زمان و هزینه: رابرت پرسمان در کتاب مهندسی نرم افزار می گوید: هر یک دلار که شما برای طراحی UX خوب هزینه کنید در آینده 10 تا 100 دلار برای شما ذخیره می کند. پس با درک درست و دقیق از نیاز مشتری می توان UX خوب طراحی کرد و این امر باعث صرفه جویی در زمان و هزینه های کل پروژه می شود.
3- در آمد بیشتر
تفاوت UI و UX به زبان ساده:
اغلب مواقع تعریف UI وUX توسط تازه کاران با هم اشتباه گرفته می شود اما همانطور که در بالا توضیح داده شد این دو با هم متفاوت هستند و البته می توان گفت که مکمل هم دیگر نیز هستند.
به طور خلاصه UI سایت، زیبایی سایت است و به ظاهر محصول می پردازد.
و UX سایت کیفیت احساسات فردی است و پاسخ به سوالاتی از قبیل اینکه آیا این طراحی باورپذیر بوده است؟؟ آیا کاربر از چیدمان قسمت های مختلف سایت راضی بوده است؟؟ یا از شلوغی سایت خسته شده است؟؟ آیا کاربر راحت به خواسته اش دست یافته یا در سایت سردرگم مانده است؟؟
به طور کلی شناخت مخاطب مورد نظر و اهداف محصول(سایت)، کلید ایجاد یک تجربه کاربری خوب و کارآمد است.
جان کلام:
طراحی UI یک محصول، بیشتر به سلیقه طراح بستگی دارد اما در طراحی UX باید سلیقه و فرهنگ کاربر در نظر گرفته شود.
UI و UX خوب در کنار هم می توانند محصول خوب و کارآمد بیافرینند و ضعف در هر کدام باعث نقص محصول می شود.
[zombify_post]
دیدگاهتان را بنویسید