موسیقی و انواع آلات آن
موسیقی
موسیقی یکی از مهم ترین قسمت های زندگی انسان است. به گونه ای که زندگی آدم ها بدون موسیقی گرما و زیبایی ندارد. موسیقی نوای دل نشینی است که در واقع نتیجه ارتعاش است . ساز های بسیار زیادی برای نواختن هستند. اما مهم ترین نکته سلیقه و علاقه شما است. برای هر سیلقه ای سبکی وجود دارد تا زندگیش را با آن زیبا کند . موسیقی نیز مانند هر مسئله دیگری تاریخچه ای دارد و ابتدای پیدایش آن با گمان هایی همراه است.
تاریخچه موسیقی
در رابطه با ابتدای ایجاد موسیقی نظریه هایی هست که گفنته می شود انسان اولین بار موسیقی را در حنجره و صدای خود پیدا کرده و صوت زیبایی در ادامه ساخته است.ابتدایی ترین ساز های انسان ها گمان می شود که از استخوان ها باشد و سپس از روده حیوانات و پس از ان سیم ها هستند.
موسیقی در زندگی انسان ها نقش متفاوتی داشته و دارد. برخی برای صدا زدن ، برقراری ارتباط اجتماعی ، در جشن ها و سوگواری ها مراسم مذهبی و نیایش ها و… از ساز ها و اوا ها استفاده می کردند و حتی پایه نت ها نیز برگرفته شده از شعر ماناجت گونه ایتالیایی هستند که توسط ” گوئیدو د ارتسو 990-1050″ نوشته شده . براثی مشاهده توضیحات بیشتر درباره گوئیدو د ارتسو به اینجا مراجعه نمایید.
سبک های موسیقی
سبک ها مشخصه هایی هستند که به توضیح و توصیف مسئل یا اتفاقات و رسوم و … می پردازند . هرکدام دارای خصوصیت ها و قوانین مختص به خود است.برخی از سبک ها عبارتند از : موسیقی سنتی ، کلاسیک ، کودک ، رمانتیک ،بارو ، مینی مال ، پاپ ، اصیل ایرانی ، ار اند بی ، جاز ، رپ ، راک ، هیپ هاپ امپرسیونیسم .
برای مثال موسیقی سنتی ریشه در رسم و رسوم یک قوم یا منطقه دارد و سینه به سینه انتقال پیدا می کند .
” در مقاله بعدی به سبک ها بیشتر می پردازیم.”
سازها
در تعریف ساز میتوانیم بگوییم هر مکانیسمی به استثنای صای انسان که بتواند صوت موسیقیایی تولید بکند ساز می گویند.
به طور کلی ساز ها را از نظر ساختار و نوع نواختن و جنس صداهایشان به سه دسته اصلی و چند دسته فرعی تقسیم می کنیم.
دسته های اصلی
- ساز های زهی
- ساز های بادی
- ساز های کوبه ای
دسته فرعی
ساز های شستی دار – ساز های الکترویکی
1. ساز های زهی : ساز های زهی در غرب کوردوفون و در موسیقی ایران قدیم ذوات الاوتار نامیده میشدند.در این ساز ها صدا به وسیله مرتعش شدن سیم ها تولید می شود. ساز های زهی به سه دسته تقسیم میشوند :
الف) ساز های زهی ارشه ای مثل : ویولن ، ویولا ،ویونسل و کنترباس که غربی هستند و کمانچه و قیچک که ایرانی هستند.
ب) ساز های زهی زخمه ای مثل : گیتار، چنگ و ماندولین که غربی هستند و تار ، سه تار ، دوتار ، تنبور ، عود ، قانون و رباب امروزی که ایرانی هستند.
پ) ساز های زهی کوبه ای مثل پیانو
2.ساز های بادی در غرب آیروفن و در موسیقی قدیم ایران ذوات النفخ نامیده میشوند. این ساز صدا از طریق ارتعاش هوا ایجاد میشوند و به دو دسته تقسیم می شنود :
الف) هواصداهای ازاد ب) هواصداها
3.ساز های کوبه ای در قدیم به ذوات النقرات یا طاسات کاسات نامیده میشدند .کوبه ای ها از نظر چگونگی تولید صدا به دو دسته تقسیم می شوند:
1. پوست صداها یا ممبرافون ها که بر اثر کوبیده شدن دست یا وسیله ای کوبشی صدا تولید می کنند. مانند تنبک ، دف ، ایره ، نقاره ، دهل ، دمام ، تشتک.
2.خود صدا ها در این مدل کوبه ها به جای ضرب زدن با تکان دادن یا یا سایش ان صدا تولید میشود مانند : چاک ، کرب ، سنج ، زنبورک.
به طور کلی به ساز های کوبه ای و ضربی ، پرکاشن می گویند.
ساز های فرعی
الف) سازهای شستی دار که صدا از طریق ارتعاش هوا درن محفظه ی صوتی که با فشار دادن انگشت دست بر مجموعه ای از شستی ها حاصل می شود .مثل ارگ ، کلاوسن ، اکاردئون و گارمون.
ب)ساز های الکترونیکی که تولید صدا در این ساز ها به روش های الکترونیکی به وجود می ایند.مانند سینتی سایزرها.
مشاهیر تاریخ موسیقی
برخی از بهترین موسیقیدانان جهان عبارتند از:
لودیگ وان بتههون،شوپن ، فرانتز لیست ، یوهان سباستین باخ ، پیتر ایلیچ چایکوفسکی ، رابرت شومن ، موتزارت ، انتونیو ویوالدی و هانس زیمر و…
(خلاصه ای مختصر از زندگی نامه دو موسیقیدان برجسته تاریخ)
یوهان سباستین باخ: باخ ئر سال 1685 در شهرآیزنباخ آلمان در خانواده ای هنری بدنیا چش به جهان گشود .خانواده باخ در مدت زمان چند نسل موسیقیدانان بسیاری را به دنیا عرضه کرده است. باخ در زمینه هایی همچون آهنگسازی ،رهبری ارکستر ، اموزش ، نوازندگی ارگ در کلیسا و نوازندگی ویولن فعالیت می کرد . او به مدت 26 سال مدیر موسیقی کلیسای یکی از شهر های المان به نام لایپزیگ بود. یکی از دلایل شهرت بینظیر باخ توجه به کنترپوان و ترکیب ملودی رای خلق اثر ریتمیک و هارمونیک است. او اشنایی بسیار زیادی با سبک های مختلف از موسیقی کلیسای کاتولیک تا موسیقی رقص های سکولار داشت و به صورت دقیق آن هارا می شناخت . برجسته ترین اثار باخ ، اثار دینی او است. او در سال 1749 نابینا و درسال 1750 در شهر لایزیگ درگذشت.
بتهوون : بتهوون متولد 17 دسامبر 1770 در آلمان است .او از دوران کودکی بامشکل شنوایی بزرگ شد. این بیماری با گذر زمان افزایش پیدا کرد تا زمانی که بتهوون کاملا ناشنوا شده بود و به ناچار از سال 1819 با نوشتن ارتباط برقرار می کرد ، اما مشکل شنوایی او مانعی برای ساختن اثار منحصر به فرد او در طول زندگی اش نشد . از کودکی تحت تعلیم کریستین گوتلوب نیفه و حمایت مالی شاهزاده الکتور قرار گرفت.
بتهوون مدتی نزد موتزارت اموزش دید اما بتهوون که از سبک خشک کلاسیک رضایت نداشت نتوانست مدت بیشتری برای یاد گیری در وین بماند و به آلمان برگشت. سال 1792 بعد از مرگ مادر بتهوون به وین برگشت و حت تعلیم ژوزف هایدن قرار گرفت که آن روز ها در اوج شهرت خود بود و نمی تواسنت زمان زیادی برای آموزش او صرف کند. بتهوون را به دوستش یوهان آلبرشتسبرگر سپرد. از سال 1794 بتهوون به صورت جدی به نوازندگی و آهنگسازی پرداخت و بسیار سریع تبدیل به یک پیانیست و آهنگساز درجه یک سرشناس تبدیل شد.