آموزش زبان فارسی
زبان فارسی
زبان آموزی و آشنایی با زبان های مختلف در دنیای مدرن بیشتر اتفاق می افتد. جدا از زبان انگلیسی که زبان بین المللی است، زبان های دیگر هم مورد توجه مردم قرار گرفته است. عده ای دوست دارند فرانسوی یاد بگیرند. بعضی ترجیح می دهند عربی بیاموزند و تعدادی هم دوست دارند به زبان فارسی تسلط داشته باشند. این علاقه باعث شده است که کلاس ها و آموزشگاه ها به صورت حضوری و مجازی کلاس هایی در حوزه ی آموزش زبان فارسی برگزار کنند. ما در این نوشته سعی داریم شما را با زبان فارسی، تاریخچه ی آن، شیوه ی آموزش و … آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا در کنار هم اطلاعات کافی در مورد آموزش زبان فارسی به دست بیاوریم. برای آشنایی بیشتر می توانید این سایت مراجعه کنید.
چرا زبان فارسی؟
به جرئت باید اذعان کرد علاقه به یادگیری زبان فارسی در چند سال اخیر نسبت به گذشته بیشتر شده است. افراد مختلف از کشورهای مختلف خواهان یادگیری این زبان هستند. اما چرا؟ فیلم ها و سریال های ایرانی و فارسی در چند دهه ی اخیر پیشرفت چشمگیری داشته اند. حضور این فیلم ها و سریال ها در جشنواره های خارجی و درو کردن جوایز مختلف، باعث شده است که مردم کشورهای دیگر با زبان فارسی آشنا شوند. در حوزه ی کتاب ها و ادبیات هم همین اتفاق افتاده است. جوایز متعددی که کتاب های مختلف در جشنواره ها و مسابقات خارجی می برند، باعث آشنایی مردم کشورهای مختلف با زبان فارسی شده است.
دلیل دیگری که افراد مختلف را مشتاق یادگیری زبان فارسی می کند، سهولت یادگیری این زبان است. نسبت به زبان عربی که فعل ها صرف های مختلف دارند و یا نسبت به زبان چینی که الفبا ندارد، زبان فارسی یادگیری راحتی دارد. افراد به راحتی می توانند به یادگیری این زبان بپردازند و از شیرینی آن بهره ببرند.
مسئله ی دیگر بحث پیشینه و تاریخ زبان فارسی است و همین نکته باعث جذب افراد می شوند. زبان هایی که یادگار روزگار گذشته هستند، معمولا ویژگی خاصی داشته اند که بعد از گذشت چندین هزارسال هنوز از بین نرفته اند و همواره مورد استفاده قرار می گیرند. کسانی که خواهان یادگیری زبان فارسی هستند می خواهند بدانند که این ویژگی های منحصر به فرد چیست که باعث شده است یک زبان بماند و گویشور داشته باشد و زبان دیگر به طور کلی نابود شود و دیگر مورد استفاده قرار نگیرد.
لیست تمام آموزش های ویدیویی زبان فارسی
چه کسانی خواهان یادگیری زبان فارسی هستند؟
به طور کلی افرادی که می خواهند زبان فارسی را یاد بگیرند به دو دسته تقسیم می شوند. دسته ی اول شامل افرادی است که خودشان فارسی زبان هستند. تعجب نکنید. کاملا درست متوجه شدید. بله، زبان فارسی به قدری نکات ریز و کاربردی دارد که افراد مختلف حتی اگر زبان اول خودشان هم فارسی باشد، باز هم نیاز دارند تا به یادگیری زبان فارسی بپردازند. زبان فارسی به بخش های مختلف تقسیم می شود که در ادامه ی این مقاله به صورت مختصر به آن اشاره می کنیم. دلیل دیگر یادگیری زبان فارسی برای فارسی زبانان همین مسئله است. آن ها به سراغ یادگیری زبان فارسی می روند تا بتوانند قسمت های مختلف زبان فارسی را یاد بگیرند.
دسته ی دوم افرادی هستند که فارسی زبان نیستند و صرفا به یادگیری زبان فارسی علاقه مند هستند. این افراد وصف زبان فارسی را شنیده اند و خواهان یادگیری آن شده اند. آموزش زبان فارسی برای این افراد در شرایط مختلف در کشورهای خودشان یا در کشورهای همسایه، به صورت حضوری و آنلاین وجود دارد و آن ها می توانند از این آموزش ها استفاده کنند.
تاریخچه
زبان فارسی از ابتدا به این شکلی که امروزه ما از آن استفاده می کنیم، نبوده است. این زبان کم کم تغییر کرده است و شکل تغییر یافته ی آن به دست ما رسیده است. به طور کلی زبان فارسی سه دوره ی اصلی دارد .
زبان فارسی باستان
زبان فارسی باستان در واقع قدیمی ترین شکل زبان فارسی است که امروزه در گفتار و نوشتار معمولی کاربرد ندارد اما افراد زیادی آن را می آموزند و درباره ی آن تحقیقات مختلفی صورت گرفته است. این زبان خط مخصوصی داشته است که به آن خط میخی می گفتند. وجه تسمیه ی خط میخی در واقع الفبای آن است که بر روی لوح های گلی به شکل میخ ثبت شده است. دستور ساخت این خط توسط داریوش داده شده است. در حال حاضر تنها اثری که از این خط باقی مانده است در کتیبه های هخامنشی است که به سال های 330 تا 550 قبل از میلاد مربوط می شود.
نوع نگارش این خط بسیار پیچیده بوده است. از چپ به راست نوشته می شده و سی و شش حرف دارد. هم دوره با زبان فارسی باستان، زبان های دیگری هم در جریان بوده اند اما اطلاعاتی که از آن ها در دسترس است بسیار کم است. این زبان امروزه به شیوه های مختلف آموزش داده می شود و افراد زیادی خواهان یادگیری آن هستند. با بررسی زبان فارسی باستان می توان پلی به گذشته ها زد و اطلاعات بیشتری از آن دوره به دست آورد.
زبان فارسی میانه یا پهلوی
این زبان در واقع مربوط به پهلو است و وجه تسمیه ی آن هم همین نکته است. این زبان متعلق به پارت ها و دوره ی ساسانیان است. آثاری که از این زبان باقی مانده است شامل سکه ها، سنگ نوشته ها، کتیبه ها، سفال نوشته ها و پوست نوشته ها و… می شود. زبان فارسی میانه خط مخصوص به خود را دارد. فارسی میانه در واقع دوره ی قبل از فارسی دری است و از این جهت یادگیری و شناخت نسبی آن، بسیار اهمیت دارد. در این دوره کتاب های زیادی هم نوشته شده است که تعداد محدودی از آن ها امروزه به دست ما رسیده است و زبان شناسان روی آن مطالعات گسترده ای کرده اند.
کتاب های زند، بندهشن، کتاب های در حوزه ی فلسفه، جاماسب نامه، اندرزنامه ها، رساله های حقوقی و فقهی، فرهنگ ها و … از جمله ی این کتاب ها هستند. اگر علاقه مند هستید که بیشتر در مورد این زبان بخوانید، می توانید به کتاب زبان پهلوی، ادبیات و دستور آن نوشته ی ژاله آموزگار و احمد تفضلی مراجعه کنید.
زبان فارسی دری
زبان فارسی دری یا نوین در واقع همین زبان فارسی امروزی است که در ایران و بعضی کشورهای دیگر مثل افغانستان و تاجیکستان کاربرد دارد. این زبان ابتدا فقط در دربار شاهان کاربرد داشته است و در مراکز پادشاهی از آن استفاده می کردند. دلیل نام گذاری هم همین است. کم کم این زبان گسترش یافت و مورد استفاده ی همگان قرار گرفت. زبان فارسی دری به تدریج با لهجه های مختلف مخلوط شد. حقیقت امر این است که مردم افغانستان در حال حاضر نزدیک ترین نوع تلفظ به فارسی دری اولیه را دارند. شاعران و نویسندگان ایرانی آثار خود را به این زبان نوشته اند. ما این آثار را به راحتی متوجه می شویم و این از اعجاب این زبان است که نثرهای قرن 3و4 هنوز هم به سادگی برای ما قابل خواندن و قابل فهم است.
کسانی که می خواهند زبان فارسی را بیاموزند در حقیقت این زبان را یاد می گیرند.
نکات مرتبط با زبان فارسی
برای یادگیری زبان فارسی باید از منظرهای گوناگون به این زبان نگاه کرد. ما به صورت خلاصه این مباحث را برای شما بیان می کنیم.
دستور زبان فارسی
دستور زبان فارسی در واقع اصل اول یادگیری زبان فارسی است. اگر زبان آموزان این مرحله را با قدرت طی کنند می توانند امیدوار باشند که راه یادگیری زبان فارسی برایشان هموار تر می شود. در دستور زبان فارسی ما ابتدا الفبا که اساس زبان فارسی است را می آموزیم و سپس به سراغ ترتیب واژگان در جمله، طریقه استفاده از حرف تعریف، یاد گیری اسم و ضمیر و صفت، آشنایی با حرف های اضافه، طریقه استفاده از فعل مناسب و … می رویم.
اولین فردی که با تلاش های خود قواعد دستوری زبان فارسی را مدون کرد، میرزا حبیب اصفهانی است. او کتاب های زیادی در این باره نوشته است. مانند رهبر فارسی، دستور سخن، دبستان فارسی و …
رسم الخط فارسی
خط فارسی در واقع از خط عربی تاثیر زیادی گرفته است. به جز چهار حرف (پ، ژ، چ، گ) بقیه حروف فارسی و عربی مشترکند. مسئله ی دیگر در مورد تلفظ این حروف است. تلفظ های خاص عربی در مورد حروف مختلف (ز،ذ،ض،ظ)(ص، س)(غ، ق)(ط، ت)(ح، ه) در فارسی وجود ندارد و فارسی زبانان تمام این حروف را به یک شکل تلفظ می کنند. در آموزش زبان فارسی، یادگیری رسم الخط بسیار مهم است.
ادبیات فارسی
شاعران و نویسندگان ایرانی معمولا آثارشان را به زبان فارسی نوشته اند. محال است به یادگیری زبان فارسی مشغول شوید و حرفی از ادبیات فارسی به میان نیاید. در حقیقت زبان و ادبیات فارسی تار و پود یک فرهنگ غنی هستند و نادیده گرفتن هر کدام از آن ها اشتباه بزرگی محسوب می شود. در بسیاری از آموزشگاه ها آموزش زبان فارسی بر پایه ی ادبیات آن اتفاق می افتد.
لیست تمام آموزش های ویدیویی زبان فارسی
آرایه های ادبی
آرایه های ادبی در واقع ابزارهایی است که در خدمت زبان و ادبیات فارسی قرار گرفته است و بر زیبایی متون می افزاید. ادبیات فارسی به هیچ وجه نمی تواند خالی از آرایه های ادبی باشد بنابراین بعد از یادگیری دستور زبان و ادبیات باید به سراغ آرایه های ادبی برویم تا فهم فارسی برای ما راحت تر شود. آرایه های ادبی به دو دسته ی لفظی و معنوی تقسیم می شوند. آرایه های لفظی مانند واج آرایی، سجع، جناس و … و آرایه های معنوی مانند پارادوکس، اغراق و … . می توان گفت تشبیه، استعاره، مجاز و کنایه مهم ترین مباحث آرایه ها هستند. کسانی که در حوزه ی آموزش فارسی فعالیت دارند معمولا به سراغ آرایه های ادبی هم می روند.
آموختن زبان فارسی
برای یادگیری زبان فارسی راه های مختلفی وجود دارد. اگر تحصیلات آکادمیک برای شما اهمیت دارد،رشته ی زبان و ادبیات فارسی در بسیاری از دانشگاه ها تدریس می شود. جالب است بدانید که این رشته ابتدا دو قسمت بوده است و شما می توانستید هر کدام را که دوست دارید انتخاب کنید. عده ای به سراغ زبان فارسی می رفتند و عده ای دیگر ادبیات فارسی را انتخاب می کردند. کم کم متولیان آموزش متوجه شدند که زبان و ادبیات فارسی از هم جدا شدنی نیستند و هر دو رشته با هم ادغام شد و به صورت امروزی در آمد.
وقتی استقبال از زبان فارسی زیاد شد، به تدریج آموزشگاه ها هم به فکر تدریس زبان فارسی افتادند. کلاس های زبان فارسی و کلاس های مرتبط با این زبان در آموزشگاه ها به صورت ترمی و کارگاهی برگزار می شود. این کلاس ها هم به درد فارسی زبانان می خورد و هم به درد کسانی که به تازگی به این زبان علاقه مند شده اند و ابتدای راه هستند.
کلاس های خصوصی یکی دیگر از راه هایی است که افراد برای یادگیری زبان فارسی انتخاب می کنند. در کلاس های خصوصی معمولا به دلیل کم بودن جمعیت یادگیری بهتر صورت می گیرد. زبان آموزان به خصوص افرادی که به تازگی می خواهند زبان فارسی را یاد بگیرند ترجیح می دهند از افرادی کمک بگیرند که زبان فارسی، زبان مادری شان باشد و به عبارتی دیگر بومی و Native باشند.
خودآموزان
عده ای دیگر زبان فارسی را به صورت خودخوان فرا می گیرند. این افراد در واقع خودآموز به سراغ زبان فارسی می روند و ترجیح می دهند با سبک و سیاق خود با زبان مواجه شوند. ممکن است به نظر برسد که یادگیری به این سبک کار سخت و طاقت فرسایی است اما شیرینی های این نوع یادگیری آن قدر زیاد است که افراد زیادی این شیوه را به همه ی روش های دیگر ترجیح می دهند. برای یادگیری زبان فارسی به صورت خودخوان راه هایی وجود دارد. ما به صورت خلاصه به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.
یادگیری از طریق اینترنت
روزانه آموزش های اینترنتی زیادی درباره ی زبان وادبیات فارسی بارگزاری می شود که زبان آموزان می توانند به صورت رایگان از آن استفاده کنند. این آموزش ها ممکن است برای کودکان یا بزرگسالان کاربرد داشته باشد. برای مثال ویدئوی زیر جزو اولین درس هایی است که کودکان برای یادگیری زبان فارسی باید بیاموزند.
فیلم و سریال
با دیدن فیلم و سریال می توانید زبان فارسی را یاد بگیرید. افراد زیادی هستند که زبان های مختلف را به همین روش یاد گرفته اند. تنها نکته ای که لازم است به آن دقت کنید این است که فیلم و سریال هایی را انتخاب کنید که بازیگران آن کلمات را به درستی بیان کرده باشند و از شکسته بیان کردن کلمات خودداری کرده باشند. برای این امر از افرادی که تا حدودی با زبان فارسی آشنایی دارند می توانید کمک بگیرید. مسئله ی دیگر این است که باید تلاش شود فیلم و سریال هایی انتخاب کنید که کنایات و اصطلاحات عامیانه در آن ها کمتر به کار رفته باشد زیرا یادگیری کنایات و اصطلاعات برای کسی که به تازگی می خواهد زبان فارسی را بیاموزد، مفید نیست.
موسیقی، پادکست
موسیقی یکی دیگر از ابزارهای یادگیری زبان فارسی است. ریتم، آهنگ، شور و هیجان موجود در ملودی و … همه و همه به یادگیری زبان فارسی کمک می کند.
پادکست ها یکی دیگر از مواردی هستند که در یادگیری زبان فارسی نقش به سزایی دارند. در پادکست ها معمولا به صورت شمرده شمرده و دقیق صحبت می شود و برای همین می توانید در یادگیری زبان از آن استفاده کنید. در مورد پادکست ها مقاله ای نوشته شده است که می توانید از آن استفاده کنید.
کتاب ها
کتاب های زیادی در حوزه ی زبان فارسی نوشته شده است. بعضی از کتاب ها به طور کلی در حوزه ی آموزشی است و تمرین و کار و تکلیف در خانه دارد. افراد زیادی از این کتاب ها استفاده می کنند و به یادگیری زبان فارسی می پردازند. احتمالا یادتان هست. کتاب کلاس اول دبستان خودمان هم جزو این کتاب ها محسوب می شود. ما با این نوع کتاب ها و با کمک معلم الفبا را آموختیم اما آموختن زبان فارسی در حال حاضر بدون کمک معلم ها هم امکان پذیر است.
این کتاب ها زبان فارسی را به راحتی آموزش می دهند و یکی از منبع های مهم در این حوزه به شمار می روند. بعد از یادگیری اصول اولیه از طریق این کتاب ها، لازم است تا زبان آموزان با کتاب های دیگر هم آشنا شوند و سایر نکات زبان و ادبیات فارسی را به صورت کاربردی در کتاب های مختلف بیاموزند. در این نوشته به بعضی از این کتاب ها می پردازیم.
شاهنامه
شاهنامه یکی از مهم ترین کتاب هایی است که در حوزه ی زبان و ادبیات فارسی نوشته شده است. حقیقتا اگر فردوسی و زحمت سی ساله ی او در جمع آوری و نگارش شاهنامه نبود، شاید امروز ما به زبان فارسی صحبت نمی کردیم. زبان فارسی در واقع برای همیشه مدیون فردوسی است. استفاده از شاهنامه برای افرادی که اصول اولیه ی فارسی را یاد گرفته اند، توصیه می شود.
لیست تمام آموزش های ویدیویی زبان فارسی
شاهنامه نظمی است که شیرین روایت شده است. داستان های موجود در آن باعث می شود خواننده برای دنبال کردن آن مشتاق شود. فردوسی به قدری هنرمندانه آن را به رشته ی نگارش در آورده است که مفهوم آن را به راحتی متوجه می شویم. واژه های اصیل فارسی در این کتاب به کار برده شده است و همین نکته بر ارزش آن می افزاید. تعداد کلمات عربی در این کتاب حدود500 کلمه است و این تعداد در مقایسه با حجم کتاب یعنی هیچ. تنها نکته ای که ممکن است دانش آموزان مبتدی زبان فارسی را اذیت کند، معنی بعضی از کلمات است که امروزه عوض شده است و یا دیگر کاربرد ندارد. برای این کار می توانید از اینترنت استفاده کنید و معنی کلمات دشوار را بیابید.
درباره ی تاریخ زبان فارسی و اهمیت شاهنامه می توانید ویدئو زیر را ببینید.
گلستان
گلستان در قرن 7 توسط سعدی نوشته شده است. نثر گلستان هم ساده است. این نثر علاوه بر نکات اخلاقی و تربیتی که به زبان آموزان آموزش می دهد، شیوه ی استفاده از آرایه های ادبی هم به خوبی نشان می دهد. گلستان نثری مسجع دارد و همین امر باعث شده است تا هنگام خواندن آن لذت دوچندان ببریم. گلستان را می توان به خوبی فهمید زیرا سهل و ممتنع نوشته شده است. داستان های کوتاه، حکایت های چند خطی، شعرهایی ساده و … باعث شده است که این کتاب برای زبان آموزان مناسب باشد. البته کتاب گلستان قابلیت بررسی های تخصصی و اصولی را دارد اما کتاب به سبکی نوشته شده است که مخاطب عام هم بتواند از آن نهایت استفاده را ببرد.
دیوان سعدی
دیوان غزلیات سعدی یکی دیگر از کتاب هایی است که در این حوزه کاربرد دارد. غزلیات او علاوه بر اینکه خستگی را از جان آدم دور می کند و روح را صیقلی می دهد، به آسان ترین شکل ممکن نوشته شده است. خواندن غزلیات سعدی برای همه امکان پذیر است. زبان آموزان می توانند از آن استفاده کنند تا با شیوه ی درست استفاده از واژگان، آرایه های ادبی و … آشنا شوند و به این ترتیب زبان فارسی را بهتر درک کنند.
در این مقاله سعی کردیم راه های مختلف آموزش زبان فارسی را به شما آموزش دهیم. امیدواریم این مقاله باعث شود راه برای شما در مسیر یادگیری و آموزش زبان فارسی هموارتر شود و راحت تر به یادگیری زبان فارسی بپردازید.