آموزش ویدئویی
آموزش ویدئویی یکی از روش های جدید برای ارائه مطالب و اطلاعات می باشد، که با پیشرفت تکنولوژی های یادگیری به صورت آنلاین گسترش بیشتری نیز پیدا کرده است. به طور کلی آموزش های ویدئویی شامل انواع مختلفی هستند که به نوعی هدف آنها به کارگیری ابزار آموزش در قالب فیلم و ویدئو می باشد.
ما نیز در این مقاله به طور گسترده به موضوع آموزش ویدئویی پرداخته و جنبه ها و ویژگی های آن را بیان می کنیم. همچنین به شرح کوتاهی در مورد طرز تهیه آموزش ویدئویی می پردازیم. لطفا با ما در این مقاله همراه باشید.
تعریف و تاریخچه آموزش ویدئویی
آموزش های ویدئویی شامل فیلم هایی هستند که هدف اصلی آنها آموزش و انتقال دانش به افراد است. در واقع از فیلم های آموزشی به عنوان یکی از شیوه های تدریس در کلاس های آنلاین استفاده می شود.
اما تاریخچه استفاده از رسانه های آموزشی به ابتدای قرن بیستم در آمریکا بر می گردد، که به نوعی آموزش بصری در سال 1908 رایج یافت.
گرچه که در نیمه قرن نوزدهم نیز یعنی در سال 1910 اولین کاتالوگ فیلم های های آموزشی منتشر شد. به طوریکه در همان سال ها در نیویورک برای ارائه کوریکولوم ( برنامه آموزشی طراحی شده) درسی از ویدئوهای آموزشی استفاده می کردند.
با این حال و با پیش بینی ادیسون که در سال 1913 گفته بود، که در ده سال آینده سیستم و سبک آموزشی تغییر پیدا کرده و کتاب ها از گردونه خارج خواهند شد، این اتفاق تا سال 1923 رخ نداد.
بلکه بین سال های 1914 تا 1923 جنبش استفاده از فیلم ها و ویدئوهای آموزشی رواج پیدا کرد. به طوریکه پنج موسسه که مربوط به تهیه فیلم های آموزشی و نیز بیست موسسه که کار تولید ژورنال هایی که برای کوریکولوم های درسی ارائه می کردند به همراه پنج ژورنال مرتبط با ویدئوهای آموزشی در همان سال ها راه اندازی شد.
در فاصله بین سال های 1920 تا 1930 صدا به فیلم های آموزشی صامت اضافه شد. به این صورت که فیلم ها از حالت صرفا بصری به سمعی-بصری تغییر یافت. همچنین کتاب هایی نیز برای آموزش های سمعی-بصری چاپ شد، که به ایجاد مهارت و استفاده از آموزش های بصری سازی کوریکولوم کمک می کرد.
تحولات فیلم های آموزشی در آغاز جنگ جهانی دوم
در آغاز جنگ جهانی دوم گسترش و جنبش استفاده از آموزش های ویدئویی رو به کندی رفت. هر چند در ارتش از وسایل سمعی-بصری، پروژکتورهای اوورهد و فیلم های آموزشی تا حد زیادی استفاده می کردند.
در آمریکا نیز فیلم های آموزشی به دولت کمک کرد تا آموزش های گروهی و موثر را برای عده ای به صورت کارآمد اجرا کند.
تا اینکه در دهه 1950 از تلویزیون برای ارائه فیلم های آموزشی سمعی-بصری استفاده شد. به طوری که در سال های حدود 1970 واژه هایeducational technology و instructional technology جای خود را به visual institution که ( به معنی نهاد و رسانه بصری می باشد) دادند.
استفاده از تلویزیون برای نمایش فیلم های آموزشی ادامه داشت تا اینکه در دهه سال های 1970 تا 1980 از کامپیوتر برای نمایش فیلم های آموزشی رواج پیدا کرد.
زیرا که از همان سال های 1995 با پیشرفت فنآوری های دیجیتال و اینترنت، استفاده از رسانه های آموزشی نیز برای آموزش و یادگیری رایج شد. امروزه نیز استفاده از آموزش های ویدئویی و مواد چند رسانه ای و فن آوری های دیجیتال رواجشان بسیار گسترده شده است.
کاربردهای آموزش ویدئویی
آموزش های ویدئویی برای گسترش و انتقال دانش بسیار کاربردی و مفید است. بنابراین می توان گفت یکی از موثرترین شیوه های تدریس و یادگیری در شرایط عصر حاضر همین روش می باشد. همچنین انتقال مفاهیم آموزشی از طریق فیلم راحت و آسان تر است.
با فیلم های آموزشی بهتر می توان عواطف و هیجانات را نشان داد. بنابراین از فیلم در محیط های بالینی برای ارائه تاریخچه بیماری برای آنکه واقعی تر باشد استفاده می کنند. همینطور انتقال عواطف و احساسات از طریق فیلم راحت تر می باشد.
بدین منظور در تدریس علوم پزشکی و شاخه های دیگر آموزش های ویدئویی به عنوان انواع کوریکولوم های آموزشی نقش مهمی را ایفا می کنند. با این حال در محیط های آموزشی اغلب نقش کمرنگی دارند. به این دلیل که اینگونه فیلم ها صرفا منبع آموزشی هستند، و فیلم های مبتنی تفکر نقاد برای محیط های آموزشی و فضایی شخصی مناسب می باشد.
برعکس آن تصاویر متحرک کاربردهای مختلف دارند، و جنبه های گوناگونی را تحت پوشش قرار می دهند.
فیلم های آموزشی خلاقیت فرد را تقویت می کند، و آموزش در محیط کلاس درسی و یا خارج از آن، با استفاده از آنها به سهولت انجام می گیرد. از فیلم های آموزشی می توان در موسسات عالی و دانشگاه ها استفاده کرد.
مزایای استفاده از آموزش ویدئویی
- به ارائه هر چه بهینه تر یک برنامه آموزش طراحی شده ( کوریکولوم) درسی کمک می کند.
- باعث می شود تا یادگیری و کسب مهارت ها عالی تقویت شود.
- در تقویت حافظه و یادآوری کسب دانش جدید موثر و مفید است.
- باعث ایجاد انگیزه در دانشجویان و محصلین می شود.
- کمک به تسهیل تفکر نقادانه و حل مسأله
- توجه دانشجویان در مشارکت عمیق برای یادگیری افزایش می یابد.
- یادگیری مستقل تقویت می شود.
- انگیزه دانشجویان برای یادگیری تقویت و افزایش می یابد.
- افزایش و ارتقا سطح یادگیری
- ارائه فرصت های یادگیری واقعی
- ارائه خدمات به بهترین دوره های آموزشی دانشگاه ها و موسسات عالی
ویژگی های یک طرح مطلوب برای آموزش ویدئویی چیست؟
برای اینکه بتوان یک فیلم آموزشی با کیفیت خوب ارائه داد. باید موضوع آموزش داستان مناسبی داشته باشد. به طوریکه محتوای فیلم با هدف ومخاطب هماهنگ بوده و نیاز او را تامین نماید.
همینطور فیلم یا ویدئو آموزشی حقایق انسانی را به طور واضح و شفافی بیان کند. همینطور راهی برای تفکر نقادانه نیز به مخاطب بدهد، و به بیان دیدگاه های فردی یا نقادانه بپردازد.
دیگر آنکه فیلم آموزشی باید مخاطب را از لحاظ عاطفی و هیجانی ترغیب به دیدن ادامه ویدئو کرده و اطلاع رسانی دقیق و مورد نیاز مخاطب را به او انتقال دهد.
پیشنهاد دیگر برای مطالعه : آموزش زبان با فیلم
مراحل تهیه و ساخت آموزش ویدئویی
برای ساخت یک ویدئو آموزشی لازم است ابتدا با اصطلاحاتی در این باره و نرم افزارهایی که برای این کار نیاز دارید را بشناسید.
به طور کلی چند مرحله نیاز است تا شما بتوانید یک فیلم آموزشی خوب را به مرحله اجرا در آورده و آن را منتشر کنید. ساخت فیلم آموزشی از دسکتاپ، ساخت فیلم آموزشی با گوشی موبایل، فیلم های آموزشی فرا درس برای ساخت ویدئو آموزشی و نحوه انتشار ویدئوهای آموزشی از مهم ترین این مراحل هستند.
در هر یک از این مراحل برای ساخت و تهیه فیلم آموزشی چندین راه وجود دارد، که در ادامه این مطلب به معرفی و بررسی این موارد و مراحل می پردازیم.
ساخت فیلم آموزشی روی دسکتاپ
امروزه رایج ترین روش ساخت فیلم آموزشی استفاده از صفحه نمایش و یا دسکتاپ می باشد. زیرا هم جزو ساده ترین روش ها بوده و نیز انواع فیلم های آموزشی را می توان از روی دسکتاپ ساخت.
یکی از نرم افزارهایی که می تواند به شما در ساخت انواع فیلم ها کمک کند، نرم افزار کمتازیا یا کامتاسیا می باشد.
برای ساخت و ضبط فیلم آموزشی حتما نیازی نیست که شما با سیستم و یا لپ تاپ کار کنید. بلکه می توانید چنانچه گوشی تان قابلیت ساخت فیلم را دارد، از آن به عنوان تهیه ویدئو آموزشی خود استفاده کنید.
در ادامه به نحوه ساخت فیلم آموزشی در اندروید و ios را شرح می دهیم.
تهیه و برنامه ریزی متن آموزش
یکی از مهم ترین چیزهایی که در تهیه یک فیلم آموزشی باید به آن توجه کرد، این است که محتوای متن خود را طوری تهیه کنید که در ده ثانیه اول مخاطب را به سمت خود جذب کند. اگر محتوایی نتواند مخاطب را در همان ثانیه های اول به خود جذب کند، تمام زحمات شما به هدر رفته است.
بنابراین در قدم اول برای اینکه فیلم پر مخاطب و جذابی داشته باشید، از معرفی شرکت و برند خود در همان ثانیه های اول خودداری نمایید. به جای آن به مخاطب توضیح بدهید، که چرا باید این آموزش را دیده و اهمیت و دلیل آن را بیان کنید.
همینطور تهیه جزوه و متن آموزش می تواند به دلایل زیر مفید باشد:
- باعث می شود از توضیحات و کلمات اضافه در آموزش خودداری کنید، و به مختصر و مفید بودن آن کمک می کند.
- دقتی را که می خواهید در بیان نکات و صحبت هایتان به شما می دهد. زیرا که شما با در نظر گرفتن یک نقشه کلی( ارائه و انتقال دانش و حل مساله مورد نظر) ، تمامی جوانب را در حین آموزش برای خود مشخص می کنید.
- تهیه متن می تواند به سلیس و روان صحبت کردن شما کمک کند، زیرا در حین توضیحات از به کار بردن عباراتی مثل إإإ… و یا امممم و یا فراموشی کلمات جلوگیری می شود.
- تهیه متن آموزش می تواند به شما در اینکه چه توضیحی را به مخاطب بدهید، و برای فیلم خود از چه تصاویر و عکس هایی استفاده کنید، کمک می کند.
- چنانچه متن آموزشی در اختیار داشته باشید، بهتر می توانید زمان خود را مدیریت کرده و زمان تدوین فیلم را کاهش دهید. زیرا در این صورت نیازی به حذف و ترکیب بخش های مختلف نخواهید داشت.
چگونه تهیه متن آموزش باعث افزایش تعامل با مخاطب می شود؟
- زمانی یک متن آموزشی تاثیرگذار خواهید بود که بتواند حس شما و مخاطب را انتقال دهد. بنابراین برای افزایش تعامل با مخاطب باید نکاتی را در حین کار و تهیه متن آموزش در نظر گرفته و به کار ببندید.
- در میانه راه از گفتن جزئیات اضافی خودداری شود، و فقط باید به بیان جزییاتی بپردازید که دانش لازم را برای حل مساله مورد نظر به مخاطب انتقال می دهد.
- چنانچه تایم آموزش ویدئویی طولانی است، ابتدا به طور فهرست وار مطالب و نکات مهمی را که قصد انتقال آن به مخاطب دارید را بیان کنید ( برای ویدئوهای با زمان کوتاه این کار ضروری نیست).
- برای درگیر کردن مخاطب با موضوع اصلی آموزش بهتر است تمریناتی را در حین آموزش برای او در نظر بگیرید.
در انتهای آموزش نیز حتما پیش نمایش یا مروری از درس بعدی برای مخاطب خود داشته باشید.
فیلم آموزش بازاریابی اینستاگرام
- در طول آموزش برای درک بهتر مخاطب از زبان محاوره ای کمک گرفته، و مطالب را هر چه ساده تر برای مخاطب بیان کرده تا به خوبی آن را درک کند. این کار همینطور سبب ارتباط بهتر شما با مخاطب نیز می شود.
- قبل از ساخت و ضبط فیلم یا ویدیو آموزشی، یکبار متن آموزش خود را با صدای بلند بخوانید. این کار هم باعث می شود تا اصطلاحات دشواری که تلفظ آن برای شما سخت است، را راحت تر بیان کنید، همچنین آوای بهتری به شما برای ارائه آموزش به مخاطب می دهد.
- برای تسلط بیشتر بر آموزش متن خود را به شخص دیگر بدهید تا بخواند. اینگونه شما علاوه بر سنجش خوانایی متن، تسلط تان را برای بیان موضوع آموزش خود هر چه بالاتر می برید.
- استفاده از کلمات هدفمند که در متن جایگاه مناسبی داشته باشند، به شما امکان می دهد تا مدت زمان آموزش خود را کوتاه کرده و به پیشروی هر چه سریع تر مخاطب نیز کمک می کند.
انتخاب و استفاده از ابزار میکروفن برای ساخت آموزش ویدئویی
استفاده از میکروفن یا مجزا برای ساخت فیلم آموزشی می تواند به شما کمک کند، تا نویزهای محیطی و صداهای اطراف در ویدئو شما حذف شود.
از آنجایی که نوع و کیفیت میکروفن می تواند در ضبط صدا و حذف نویزهای اضافی محیط تاثیر گذار باشد، بنابراین بهتر است به هنگام انتخاب میکروفن یا هدست به کیفیت و نوع آن نیز توجه کنید.
برای ساخت فیلم آموزشی خود می توانید دو مدل میکروفن داینامیک یا دینامیک و میکروفن کاندنسر، که برای این کار مناسب هستند را انتخاب کنید.
میکروفن های داینامیک، که نویزهای محیطی و فرکانس های برگشتی را به خوبی حذف کرده و برای زمانی که وقت کافی برای پردازش مجدد نیست مناسب می باشند.
میکروفن های کاندنسر نیز به دلیل دقت بالا، تمام صداها از جمله ضعیف ترین آنها را ضبط کرده و به صدای شما کیفیت بالایی می دهد. البته این نوع میکروفن ها قیمت بالایی دارد، و بیشتر در رادیو، دوبله فیلم و ضبط صدای آلبوم های موسیقی از آن استفاده می شود.
بنابراین اگر می خواهید صدای خود را در محیطی کاملا عایق و با کیفیت بسیار بالا ضبط کنید، بهترین ابزار برای این کار استفاده از میکروفن های کاندنسر است.
نوع اتصال و لوازم جانبی میکروفون
نکته دیگر برای ضبط صدا با کیفیت بالا استفاده از لوازم جانبی و نوع اتصال میکروفن است که عامل مهمی محسوب می شود.
به طور کلی نوع اتصال صدا از دو طریق انجام می گیرد
اتصال میکروفن از طریق کارت صدا ( XlR که باید برای اتصال میکروفن از یک رابط کارت صدا برای آن استفاده کرد ). میکروفن USB که از طریق درگاه USB به کامپیوتر وصل می شود. این نوع میکروفن ها به خوبی نوع XLR نیستند، ولی می توان برای ضبط صدا از آن استفاده کرد.
میکروفن های نوع یقه ای که دارای مدل های مختلف هستند، و از طریق رابط های مختلف همچون جک های 5/3 میلی متری قابلیت اتصال دارند.
لوازم جانبی نقش مهمی را برای اتصال میکروفن به سیستم صدا ایفا می کنند. به عنوان مثال عایق صدا و قرار دادن آن در پشت میکروفن از بازگشت فرکانس های برخوردی و ضبط آنها جلوگیری می کند.
مطلب پیشنهادی جهت مطالعه : بهترین دوره های آموزشی
نصب نرم افزارهای ساخت کلیپ آموزشی
نرم افزارهای مختلفی وجود دارند، که برای ساخت ویدئو آموزشی علاوه بر میکروفن لازم و ضروری می باشند. این نرم افزارها در دسکتاپ نصب می شوند، که به تهیه یک فیلم آموزشی با کیفیت کمک می کنند.
نرم افزار Frre Screencast
این نرم افزار بخشی از صفحه نمایش کامپیوتر را ضبط می کند، که به راحتی می توانید انواع جلوه ها و افکت های ویژه را به آن اضافه کنید. ویدئویی که از طریق این نرم افزار تولید می شود، فرمت هایی همچون MP4 و FLV و دیگر فرمت های رایج نظیر MKV و WebM خواهد داشت.
دیگر قابلیت های این نرم افزار رایگان بودن، کیفیت بالای تصویر و صدا و پشتیبانی از فرمت های مختلف و ذکر شده می باشد.
نرم افزار Filmora Scrn
برای ویندوز و مک می توان از این نرم افزار استفاده کرد. همچنین همزمان با استفاده از این نرم افزار می توانید با وب کم و صفحه نمایش نیز فیلم برداری نمایید.
از قابلیت های ویژه این نرم افزار، توانایی ضبط بازی ها تا 120 فریم بر ثانیه و تهیه خروجی با فرمت های مختلف اشاره کرد. لازم به ذکر است که نمی توان از آن برای ساخت ویدئو های پیشرفته و سطح بالا استفاده نمود.
نرم افزار Screencast-o-Matic
بهترین نرم افزار برای ساخت ویدئو های آموزشی نرم افزار Screencast-o-Matic می باشد. با استفاده از این نرم افزار می توان به طور همزمان وب کم و صفحه نمایش را ضبط کرد. این نرم افزار یک رابط کاربری ساده است، که به وسیله آن نیازی به نصب بر روی سیستم عامل ندارید.
نرم افزار Camtasia Studio
با این نرم افزار می توانید فیلم های آموزشی خود را با فرمت های مختلف ویرایش کنید. نرم افزار کمتازیا دارای قابلیت ها و امکانات زیادی است، و به دلیل داشتن رابط کاربری مناسب و عدم نیاز به سخت افزار های قدرتمند برای ویرایش فیلم های ضبط شده از جمله بهترین و کامل ترین نرم افزارها برای ساخت ویدئو آموزشی در دسکتاپ می باشد.
همینطور با استفاده از این نرم افزار می توانید انیمیشن های مختلف را به آموزش خود اضافه کرده و یا برای آموزش های خود زیرنویس درج کنید. این نرم افزار همچنین امکان حذف پرده سبز ( برای ضبط آموزش به کار برده می شود) و جایگزین تصاویر دیگر را به فیلم آموزشی می دهد.
آماده کردن فضا برای تهیه فیلم آموزشی
برای اینکه بتوانید نویزهای پس زمینه و صداهای اضافی را به طور کامل قطع کنید، شما نیاز به یک اتاق ایزوله یا Dead Room دارید. زیرا با یک میکروفن هر چقدر خوب و با کیفیت نمی توان صداهای اضافی را به طور کامل خاموش کرد.
بنابراین بهتر است در یک اتاق کوچک ساخت فیلم آموزشی خود را انجام دهید. تهیه فیلم آموزشی در اتاق کوچک مزایایی را در بردارد، از جمله آنکه اکوی کمتری نسبت به اتاق بزرگتر خواهید داشت.
نکات زیر می تواند در استفاده از اتاق کوچک برای تهیه فیلم آموزشی موثر باشد:
- برای تهیه فیلم بهتر است کف اتاق با فرش یا موکت پوشش داده شود.
- استفاده از عایق های صدا برای کاهش نویزهای صدا تاثیر چشمگیری برای ضبط بهتر صدا و کیفیت بالای فیلم دارد ( البته اگر از ایزولاتور میکروفن استفاده می کنید نیاز به این کار نیست).
- بهتر است اگر پنجره ای در اتاق است به هنگام ضبط صدا و برای کاهش نویز پنجره ها بسته باشد.
- وسایلی نظیر لامپ های مهتابی، فن های کامپیوتر و سیستم تهویه و امثال اینها نویزهای زیادی را هنگام ضبط ایجاد می کنند، که بهتر است به هنگام تهیه فیلم آموزشی ( مراحل پسا تولید) خاموش باشند.
خرید محصول آموزشی آموزش ساخت بازی دو بعدی با یونیتی
آماده سازی صدا برای ضبط صدا و ساخت فیلم آموزشی
برای آکسان گذاری و تلفظ واضح و صحیح و خوب کلمات هنگام ضبط صدا لازم است که متن آموزشی به دقت و شمرده خوانده شود. بهتر است برای اینکه به مشکلی برای خوانش متن در حین ضبط کردن صدا پیدا نکنید، متن را چندین بار پیش از ضبط با صدای بلند بخوانید.
همینطور برای وضوح صدا بهتر است ده الی 15 دقیقه پیش از ضبط صدا چای با کمی لیمو میل کنید. همچنین از خوردن تخمه آفتاب گردان یا آجیل و یا مواد خوراکی که باعث گرفتگی صدا می شود، به شدت خود داری نمایید.
استفاده از میکروفن برای ضبط صدا لازم و ضروری است. بنابراین مطمئن شوید که بلندی صدا به درستی تنظیم شده باشد. برای این کار نباید میکروفن را یا خیلی دور و نیز خیلی نزدیک دهان قرار دهید. زیرا با دور کردن میکروفن نویز بیشتری از محیط جذب شده و با نزدیک کردن میکروفن به دهان صدای باز و بسته شدن دهان شنیده می شود.
لحن صدای شما باید زیبا و طبیعی به نظر برسد. طوری که انگار مشغول تدریس به یک شخص یا صحبت کردن با او هستید و نباید برای مخاطب اینطور به نظر برسد که متن را روخوانی می نمایید، و اگر همانند یک ربات صحبت کنید، نوع آموزش شما مقبول نمی شود. بلکه باید آموزش ویدئویی با لحن کلام و صدا تاثیرگذار و به شکلی زنده اجرا شود.
بهتر است به هنگام ضبط صدا به حالت بدن خود نیز توجه کنید. حالت کاملا رسمی و صحیح نشسته یا ایستاده باعث می شود تا صدای قوی و رساتری داشته باشید. بنابراین در هنگام ضبط فیلم کمر خود را راست نموده، و بدن خود را در حالت صحیح و راحتی بر روی صندلی قرار دهید.
نکات مهم در ساخت فیلم آموزشی در دسکتاپ
چند نکته برای تهیه فیلم آموزشی وجود دارد، که قبل از شروع فیلمبرداری و ضبط فیلم باید آنها را رعایت کنید. این نکات به صورت لیست شده در زیر آمده است، که با رعایت هر چه بیشتر این موارد می توانید کار با کیفیت تری را ارائه دهید.
برای شروع فیلمبرداری با صفحه نمایش کامپیوتر یا لب تاپ بهتر است موارد غیر ضروری را از آن حذف کنید.
همینطور خاموش کردن تمامی اعلان ها در هنگام ضبط باعث می شود تا پیام ها و سایر موارد غیر ضروری شما را آزار ندهد.
برای آنکه امکان مشاهده تمام جزئیات در فیلم به وجود بیاید، بهترین ابعاد برای وضوح ویدئو 720*1280 می باشد. بنابراین بهتر است که برای ضبط فیلم آموزشی خود وضوح ویدئو را روی این اعداد تنظیم کنید. زیرا در غیر اینصورت هنگام آپلود فیلم در سایت های مختلف دو نوار سیاه در دو طرف آن ظاهر خواهد شد.
برای ضبط فیلم و آپلود آن در شبکه های اجتماعی نظیر اینستاگرام ابعاد وضوح ویدئو می تواند برای کیفیت هر چه بیشتر در استانداردهای دیگر نیز تنظیم شود.
آموزش بورس و معاملات سهام پیشرفته
اگر شما یک فرد مبتدی هستید، بهتر است به هنگام تهیه و ضبط فیلم آموزشی برای بالا بردن کیفیت ویدئو در مقاطع مختلف مکس کرده و آب بنوشید. این کار باعث می شود تا نکات مختلف آموزشی را به طور مجدد مرور و دسته بندی کنید. اما اگر شما یک فرد باتجربه و حرفه ای باشید، می توانید تمام آموزش های خود را در یک برداشت ضبط کنید. همچنین برای جلوگیری از برداشت های مجدد و اضافی بهتر است صدا و تصویر را به طور جداگانه ضبط نمایید.
می توانید بخش های غیر ضروری را از آموزش ویدئویی خود حذف کنید. به طوریکه هنگام پخش نباید بخش های خالی در ابتدا و انتهای آموزش مشاهده شوند.
نتیجه گیری
موارد گفته شده در این مطلب مربوط به تهیه آموزش ویدئویی در دسکتاپ می باشد. شما می توانید با موبایل و سایر ابزار ارتباطی ویدئو آموزشی خود را تهیه نمایید.
روش های ذکر شده برای تهیه فیلم آموزشی در موبایل تقریبا مشابه هم می باشند. اما در نوع نرم افزار برای ضبط صدا و غیره متفاوت هستند، که می توانید با کمی سرچ کردن در اینترنت ابزارها و نرم افزارهای مورد نیاز برای ضبط صدا در گوشی موبایل خود دانلود و نصب نمایید.
یکی از رایج ترین روش هایی که می توانید به وسیله آنها فیلم آموزشی خود را منتشر کنید از طریق شبکه های اجتماعی و سایت می باشد. همینطور یوتیوب و اینستاگرام از پر بیننده ترین شبکه های ارتباط جمعی برای قرار دادن و انتشار فیلم های آموزشی هستند، که به راحتی در ان به کسب و کار مورد علاقه تان بپردازید و درآمد کسب کنید.