آموزش زبان
آموزش زبان
آموزش زبان مسئله ای است که اگر شما زبان دوم یا سومی بلد باشید، حداقل یکبار به آن فکر کرده اید. افرادی که زبان های مختلف بلد هستند معمولا به چشم شغل به زبان های مختلف نگاه می کنند. آن ها ترجیح می دهند از زبان های مختلف شغلی برای خود دست و پا کنند و از این طریق کسب درآمد کنند. در دنیا مدرن، یادگیری زبان همیشه دغدغه ی بسیاری از مردم بوده است.
طبیعتا برای این یادگیری، آموزش های خاصی لازم است. ما تصمیم داریم به شما کمک کنیم تا با شیوه ای اصولی، تمام نکات مربوط به آموزش زبان را بیاموزید. برای این کار ابتدا باید بررسی کنیم که زبان چیست ؟ برای یافتن جواب این نوع سوالات پیشنهاد می دهیم این نوشته را تا آخر بخوانید.
زبان چیست؟
زبان وسیله ی برقراری ارتباط و انتقال پیام است. این نظام در واقع می تواند افکار، عقاید، احساسات و… را بیان کند. زبان می تواند وسیله ای کارآمد برای تفکر باشد. به عبارتی می توان گفت بدون زبان یکی از پایه های اساسی اندیشیدن لنگ می زند. دنیای بدون زبان را نمی توان تصور کرد. زندگی افراد بدون زبان بی معناست. می توان گفت زبان یکی از بهترین اختراعات و ابداعات جوامع بشری است.
دنیایی را تصور کنید که هیچ ارتباطی بین اجتماع آن وجود نداشته باشد. دنیایی ساکت که آدم ها فقط از کنار یکدیگر می گذرند. هیچ صدایی از کسی شنیده نمی شود. صدای بازی بچه ها نمی آید. هیچ کس در راه از شما آدرس جایی را نمی پرسد. تمام تابلوهای سکوت در بیمارستان ها بی معنی می شوند. در هیچ کجا تابلوی بوق زدن ممنوع را نمی بینید. تمام رادیوها از کار می افتند و هیچ پادکستی وجود ندارد. سکوت مطلقی که در فضاست ممکن است در ساعات اولیه جذاب به نظر برسد؛ اما کم کم این سکوت مرگ بار نه تنها جالب و جذاب نیست بلکه کسل کننده می شود و رعب و وحشت را در دل ها می اندازد. کم کم دلتان برای شلوغی ها گذشته تنگ می شود.
اگر زبان نباشد دنیا همینقدر حوصله سر بر می شود. هیچ اطلاعات جدیدی به وجود نمی آید. اطلاعات قدیمی کم کم فراموش می شوند و شاید بتوان گفت دوباره به دوران پارینه سنگی عقبگرد می کنیم. اهمیت زبان را دقیقا اینجاست که متوجه می شویم.
انواع زبان
زبان را از منظرهای گوناگون می توان دسته بندی کرد. یکی از این دسته بندی ها بر اساس زبان گفتار و زبان نوشتار است.
زبان گفتار
زبان گفتار در واقع همان زبانی است که با آن حرف می زنیم. اولین برخورد افراد با مفهوم زبان، به همین زبان گفتار مربوط می شود. زبان گفتار اولین ارتباط ما با دنیای زبان هاست. اولین واژه ها و آواهایی که در کودکی استفاده کرده ایم مربوط به همین بخش زبان می شود. به راحتی می توان نتیجه گرفت که زبان گفتار راحت تر از زبان نوشتار است و حتی خیلی قبل تر از آن به وجود آمده است.
به بیان ساده تر زبان گفتار همان زبان معیار و زبان محاوره ای است که با آن صحبت می کنیم. جدایی از زبان گفتار و عدم استفاده از آن سخت است و اگر از آن استفاده نکنیم، برای بیان مفاهیم و رساندن مطالب با مشکلات متعددی مواجه می شویم.
انسان ها در دوره های مختلف از زبان های مختلف استفاده می کردند. خیلی از این زبان ها از بین رفته است و بعضی از آن ها هم دچار تغییرات و تحولات خاصی شده است. واضح است که ما امروزه از زبان محاوره ای گذشتگانمان استفاده نمی کنیم و زبان مخصوص به خودمان را داریم. از این رو می توان نتیجه گرفت که زبان گفتار قابلیت تغییر پذیری زیادی دارد و زبان منفعلی نیست. در واقع زبان گفتار را می توان زبانی پویا در نظر گرفت.
زبان نوشتاری
زبان نوشتاری همان خط است. خط در واقع نماد هایی قراردادی هستند که برای بیان مفاهیم به کار می روند و انتقال اطلاعات را برعهده دارند. انسان های اولیه ابتدا از زبان گفتار استفاده کردند و سپس به سراغ خط و زبان نوشتاری رفتند. خط میخی اولین نوع زبان نوشتاری است. از گفتارهای انسان های نخستین اطلاعاتی در دسترس نیست ولی خط آن ها باقی مانده است و می توان روی آن مطالعات مختلفی انجام داد. از این نکته می توان نتیجه گرفت که زبان نوشتاری پایدار تر از زبان گفتاری است. زبان نوشتاری، زبانی است که نیاز به آموزش دارد و باید برای یادگیری آن به مدرسه رفت و تحت تعلیم معلم بود.
زبان مادری
اولین مدرسه ای که برای زبان آموزی در آن شرکت می کنیم در واقع همان محیط خانواده است. در حقیقت آموزش زبان از دل خانه شروع می شود. ما اولین کلمات را در خانه می آموزیم. بابا، آب، مامان، تاب و … از نخستین کلماتی است که توسط پدر و یا مادر به ما آموزش داده می شود. این زبان همان زبان مادری و زبان نخستین انسان است که نیازی به آموزش رسمی ندارد. (https://en.wikipedia.org/wiki/First_language) اولین ارتباط کودک با زبان و با دنیای بیرون در واقع همان زبان مادری است.
باید به این نکته توجه کرد که زبانی که ما تحت عنوان زبان مادری درباره ی آن صحبت می کنیم و عقیده داریم نیازی به آموزش ندارد، مربوط به بخش گفتاری این زبان است. بخش نوشتاری زبان مادری هم نیاز به آموزش دارد اما در مورد گفتار می توان گفت که عمده ی یادگیری در محیط خانه و خانواده صورت می گیرد.
در ابتدا ممکن است در هنگام گفتار در زبان مادری، با مشکلاتی روبه رو شویم. مثلا کلمات را اشتباه تلفظ کنیم یا توانایی تشخیص فعل و فاعل جملات را نداشته باشیم. به مرور زمان و با کمک والدین و سایر افراد خانواده، این مشکلات کم کم رفع می شود و به جایگاه قابل قبولی در زبان مادری می رسیم.
زبان دوم و سوم
بسیاری از افراد به دنبال یادگیری زبان های دوم و سوم هستند. علاقه به یادگیری زبان نسبت به سال های گذشته بیشتر شده است. افراد زیادی به دنبال موسساتی هستند که آموزش زبان های مختلف داشته باشند؛ اما چرا؟ زندگی در دهکده ی جهانی یکی از دلایلی است که باعث می شود به زبان های جدید نیاز داشته باشیم. در سده های گذشته ممکن بود شما با هیچ فرد خارجی در طول عمرتان ارتباط نداشته باشید اما حالا با یک کلیک می توانید دوستان زیادی از کشورهای مختلف و با زبان های مختلف پیدا کنید.
نکته ی دیگر مسئله ی پیشرفت تکنولوژی است. برای استفاده از این ابزارها باید زبان های مختلف به خصوص انگلیسی را بلد بود. تنها با یادگیری زبان است که می توانید از فناوری های روز دنیا استفاده کنید. مسئله ی کسب و کار هم در یادگیری زبان بی تاثیر نیست. تنها راهی که برای ارتباط با دنیا و آدم های مختلف وجود دارد، یادگیری زبان است. با یادگیری زبان می توانید از مزایای بازار بین الملل برخوردار شوید. این امکان وجود دارد که کسب و کارتان با استفاده از زبان های جدید رشد بیشتری داشته باشد و تجارت های شما هدفمند تر ادامه پیدا کند.
دلیل دیگری که به آموزش زبان نیاز پیدا می کنیم مسئله ی مهاجرت است. اگر بخواهید به هر علتی به یک کشور دیگر مهاجرت کنید، برای ارتباط با سایر افراد باید زبان آن ها را بدانید. مهاجرت و تنهایی سختی های خاص خود را دارد اما اگر زبان کشور مقصد را بدانید، احتمال اینکه سختی ها برایتان کمتر شود وجود دارد.
زبان آموزی در کودکان
بهترین سن شروع یادگیری زبان دوم برای کودک چه موقع است؟ این تازه ترین سوالی است که به سوالات مادران و پدران همیشه نگران اضافه شده است. آن ها مدام استرس این را دارند که سن یادگیری زبان در فرزندشان بگذرد و آن ها از این موقعیت استفاده نکرده باشند.
بعضی از دانشمندان عقیده دارند بهترین سن یادگیری زبان دوم برای فرزندان 3 الی 5 سال است. در این سن حافظه ی بچه قابلیت پردازش اطلاعات زیادی دارد. زبان آموزی در این سن برای بچه ها مشکلی ایجاد نمی کند و آن ها به همان اندازه که می توانند زبان اول را به راحتی یاد بگیرند، می توانند زبان های دوم و سوم را هم بیاموزند.
عده ای دیگر از دانشمندان مخالف نظریه ی اول هستند. آن ها عقیده دارند یادگیری در سنین کم باعث تداخل زبان اول ودوم می شود و کودک با مشکل مواجه می شود. به عقیده ی آن ها آموزش زبان دوم بهتر است بعد از 10 سالگی صورت بگیرد. آن ها بهترین سن برای یادگیری را 10الی 13 سال معرفی می کنند. به عقیده ی آنان چون نوجوانان شناخت کامل تری نسبت به بچه ها دارند، بهتر می توانند زبان جدید را یاد بگیرند.
یادگیری زبان برای همه
آیا ما هم زبان جدید یاد می گیریم؟ برای ما دیر نیست؟ تا چه زمانی زبان آموزی را ادامه دهیم؟ تمام این ها سوالاتی است که از افراد مختلف درباره ی زبان شنیده می شود. جالب است بدانید برای یادگیری زبان هیچ زمانی دیر نیست. هر موقع اراده کنید می توانید به سراغ زبان دوم یا سوم بروید. مغز انسان اینقدر قدرت پردازش دارد که به راحتی می توانید زبان را شروع کنید. بسیاری از محققین بر این باورند که یادگیری زبان در سنین بالا بسیار مفید است و باعث جلوگیری از افسردگی و آلزایمر می شود.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که زبان آموزی باید تا دم مرگ ادامه داشته باشد. جمله ی قبل را درست خواندید! دقیقا تا دم مرگ باید زبان بخوانید. زبان به شدت فرار است. در صورتی که زبان را برای مدتی بخوانید و بعد آن را رها کنید، تمام محتویات آموزشی از ذهنتان فرار می کنند. افراد بسیاری هستند که به زبان های مختلف کاملا مسلط بوده اند اما به علت عدم تمرین و ممارست در یادگیری تمام نکات را فراموش کرده اند. راز یادگیری هر زبان جدیدی فقط کلمه ی تمرین است. باید اینقدر تلاش کنید تا زبان جدید ملکه ی ذهنتان شود.
زبان های مرده و زبان های زنده
همانطور که گفته شد زبان از منظرهای مختلفی قابل دسته بندی است. یکی دیگر از این دسته بندی ها زبان های زنده و مرده است. زبان های مختلفی در گذشته وجود داشتند و مورد استفاده قرار می گرفتند. این زبان ها با گذشت زمان از میان رفته اند و دیگر از آن ها استفاده نمی شود. به این زبان ها، زبان های مرده می گویند. امروزه درباره ی زبان های مرده تحقیقات گسترده ای صورت می گیرد تا علت از بین رفتن ، شیوه ی استفاده از آن ها، ویژگی های خاص آن زبان ها و… را متوجه شوند.
زبان اوستایی، زبان مصری باستان، زبان میانه و … از جمله زبان هایی است که از بین رفته است. باید به این نکته توجه کرد که تعداد زبان های مرده در حال افزایش است و بسیاری از زبان ها در حال از بین رفتن هستند. برای اینکه از خطر حذف شدن زبان ها جلوگیری کرد باید کارهای زیر را انجام داد:
_درست ادا کردن کلمات و هجاها
_درست نویسی و کامل نویسی کلمات
_جلوگیری از ورود لغات بیگانه
_انتخاب واژگان مناسب به جای لغات بیگانه
_تشویق افراد به حفظ زبان مادری خود
_آموزش صحیح و کامل زبان مادری و…
به زبان هایی که در حال حاضر استفاده می شوند، زبان زنده می گویند. این زبان ها پویا هستند و قابلیت تغییر دارند. در آمار اعلام شده است که زبان های زنده ی دنیا در حال حاضر بیش از 7000 زبان است. زبان چینی، زبان انگلیسی ، زبان عربی، زبان اسپانیایی، زبان روسی و … از جمله ی این زبان هاست. ما در این نوشته به سه زبان پر اهمیت می پردازیم و دلیل اهمیت این زبان ها را توضیح می دهیم.
زبان چینی
تعداد افرادی که در دنیا به این زبان صحبت می کنند از تمام زبان ها بیشتر است. جمعیتی بالغ بر یک میلیارد نفر با این زبان با همدیگر ارتباط برقرار می کنند. شاید بتوان گفت سخت ترین زبان جهان همین زبان چینی است. چطور؟ این زبان الفبا ندارد. آن ها به جای الفبا از کارکترهای مختلف استفاده می کنند. تعداد کارکترها بسیار زیاد است به طوری که حتی خود چینی ها هم همه ی آن ها را بلد نیستند.
نکته ی دیگری که باعث سختی یادگیری زبان چینی شده است شیوه ی تلفظ است. هجاها تلفظ های مختلف و زیادی دارند که به سختی می شود آن ها را یاد گرفت. تصور کنید یک کلمه را با تلفظ اشتباه ادا کنید و از قضا آن کلمه معنای خوبی نداشته باشد. کاملا مشخص است که چه افتضاحی به بار می آید. مسئله ی دیگر این است که زبان دانشگاهی و تحصیلی ( آکادمیک) چینی با زبان سنتی آن ها تفاوت دارد و شیوه ی نگارش آن ها با هم فرق می کند.
زبان انگلیسی
جمعیتی حدود 508 میلیون نفر به زبان انگلیسی صحبت می کنند. این جمعیت تقریبا نصف جمعیت افرادی است که به زبان چینی صحبت می کنند؛ اما این زبان، زبان بین المللی است. احتمالا برایتان سوال پیش می آید که چرا زبان چینی به عنوان زبان بین المللی انتخاب نشد؟ مگر جمعیت آن ها بیشتر نیست؟ در پاسخ باید بگوییم تنها تعداد متکلمین و گویشور یک زبان، مطرح نیست. عوامل دیگری هم وجود دارند که باعث می شوند یک زبان، زبان بین المللی بشود یا خیر. جمعیتی که به زبان انگلیسی صحبت می کنند نسبت به زبان چینی کمتر است اما پراکندگی این جمعیت در کل دنیا بیشتر است. افرادی که به زبان چینی صحبت می کنند تنها در یک ناحیه هستند در حالی که افرادی که زبان انگلیسی می دانند در قاره های مختلف پراکنده شده اند.
بریتانیا کبیر با گسترش امپراطوری خود و استعمار کشورهای مختلف باعث شد تا زبان انگلیسی رشد کند. نکته ی دیگر گسترش فعالیت های تجاری بود که باعث شود مردم زیادی به این زبان صحبت کنند. البته باید این نکته را خاطر نشان کرد که جنگ های جهانی هم در همه گیری این زبان بی تاثیر نبوده اند.
پراکندگی این زبان در کل دنیا یکی از دلایلی بود که باعث شد این زبان به عنوان زبان بین المللی انتخاب شود. مسئله ی دیگر نزدیکی و شباهت این زبان به زبان های اروپایی بوده است. این شباهت باعث شد که علاقه ی مردم به یادگیری این زبان زیاد شود. مسئله ی دیگری که باید به آن توجه کرد این است که یادگیری این زبان ساده است. زبان انگلیسی نسبت به سایر زبان ها پیچیدگی کمتری دارد و همین امر یکی دیگر از عواملی است که باعث شد این زبان به عنوان زبان بین المللی انتخاب شود.
جایگاه زبان انگلیسی
امروزه زبان انگلیسی زبانی است که روابط تجاری و سیاسی کل دنیا به آن وابسته است. مسائل علمی و پزشکی به این زبان مطرح می شود. دانشگاه های مختلف به این زبان تکلم می کنند و در نهایت می توان گفت بعید است که دیگر بتوان زبان دیگری را به غیر از زبان انگلیسی به عنوان زبان بین المللی شناخت.
زبان عربی
زبان عربی تقریبا 470 میلیون نفر گویشور در سراسر دنیا دارد. اهمیت این زبان به سبب این است که زبان جهان عرب و جهان اسلام است. از بین کشورهای جهان 27 کشور به عنوان زبان اول خود آن را پذیرفته اند و به زبان عربی حرف می زنند. چون این زبان، زبان اسلام و قرآن هم هست باعث می شود که تمامی مسلمانان به آن نیاز پیدا کنند و از آن استفاده کنند. این زبان که ریشه ی سامی دارد یکی از شش زبان رسمی سازمان ملل متحد هم هست و از این جهت هم اهمیت دارد. لهجه و گویش در تکلم این زبان اهمیت زیادی دارد. ممکن است عرب های عربستان و عرب های کشور عراق در صورتی که با عربی نوین صحبت نکنند، نتوانند لهجه های هم را درک کنند.
راه هایی برای یادگیری زبان های مختلف
برای آموزش زبان راه های مختلفی وجود دارد. جدا از محیط های آکادمیک و دانشگاهی که در آن ها می توان زبان های مختلف را یاد گرفت و مدرک محور هستند، راه های دیگری هم وجود دارد.
کلاس ها و موسسات مختلفی وجود دارند که زبان های مختلف را آموزش می دهند. این کلاس ها هم به شیوه ی حضوری برگذار می شوند و هم به شیوه ی آنلاین. شما بسته به شرایط خود می توانید انتخاب کنید که در چه کلاسی و به چه شکلی می خواهید شرکت کنید.
اینستاگرام، یوتیوب، تلگرام و… از جمله اپلیکیشن هایی هستند که می توانید برای آموزش زبان از آن ها کمک بگیرید.
شما می توانید محتوای مورد نیاز خود را در این اپلیکیشن ها سرچ کنید و از آن ها استفاده کنید. برای مثال ویدئو های زیادی در زمینه ی آموزش زبان در یوتیوب وجود دارند که امکان استفاده از آن ها را دارید. این قبیل آموزش ها معمولا رایگان هستند اما ممکن است آموزش هایی هم پیدا کنید که نیازمند پرداخت هزینه باشد. برای مثال افرادی هستند که در اینستاگرام به صورت مستقل فعالیت می کنند و پیج های آموزشی دارند.
آن ها از شما هزینه ای دریافت می کنند و در قبال آن هزینه امکان دریافت جزوات و مباحث آموزشی را به شما می دهند. آن ها همچنین می توانند به صورت خصوصی برای شما لایو بگذارند و مباحث را به شما به صورت اختصاصی آموزش دهند.
یادگیری به سبکی تازه
جدا از تمام کلاس ها و موسسات، عده ای هستند که ترجیح می دهند زبان را به صورت خودآموز یاد بگیرند. کتاب یکی از وسایلی است که افراد برای یادگیری خودآموز زبان از آن استفاده می کنند. موسیقی یک وسیله ی دیگر است که در این زمینه کاربرد دارد. موسیقی علاوه بر هزاران فایده ای که دارد
(https://sepante.com/mag/nesar/%d8%a7%d8%ab%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d9%85%d9%88%d8%b3%db%8c%d9%82%db%8c-%d8%a8%d8%b1-%d8%b3%d9%84%d8%a7%d9%85%d8%aa%db%8c-%d8%a7%d9%86%d8%b3%d8%a7%d9%86/ ) باعث می شود که یادگیری زبان هم راحت تر انجام شود. فیلم ها و سریال ها هم در یادگیری زبان ها موثرند. افراد زیادی هستند که توسط فیلم و سریال، یک زبان خاص را یاد گرفته اند. بعضی افراد هم هستند که یادگیری در محیط را بر هرچیزی ترجیح می دهند. این نوع یادگیری اگرچه با سختی های زیادی همراه است؛ اما می توان مطمئن بود که نوع تلفظ واژه ها و ادای هجاها به درستی در ذهن تثبیت می شود. در زمینه راه های مختلف یادگیری زبان می توانید ویدئوی فوق را نگاه کنید.
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با آموزش زبان آشنا کنیم. شما بعد از خواندن این مقاله می توانید با توجه به علاقه مندی ها و نیازتان، تصمیم بگیرید که چه زبانی را و از طریق چه روشی یاد بگیرید. امیدواریم در این زمینه موفق باشید و بتوانید خیلی زود به زبان های دوم و سوم مسلط شوید.